Lämminvesialtaista löytyi vain vähän legionellabakteeria pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun lämminvesialtaiden hygienia on hyvä: Vain yhdestä altaasta löydettiin legionellabakteeria.

Selvityksen mukaan pääkaupunkiseudun lämminvesialtaiden vedessä on vain harvoin legionellabakteereja.

27.10. 12:47

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Keski-Uudellamaalla etsittiin pore- ja lämminvesialtaiden vesistä legionellabakteereja, mutta niitä löytyi vain yhdestä altaasta Vantaalta, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessaan.

Kun vantaalaisaltaasta otettiin uusintanäyte, bakteeria ei enää todettu.

Selvityksessä otettiin kymmeniä näytteitä, ja sen nojalla voidaan päätellä, että pääkaupunkiseudulla legionellabakteeria esiintyy porealtaissa tai muissa lämminvesialtaissa vain harvoin.

Legionellabakteerit aiheuttavat hengitystieinfektioita. Ne lisääntyvät tavallisesti vesi- ja ilmastointijärjestelmissä ja voivat levitä ilmaan sumumaisen pienien pisaroiden eli aerosolien kuljettamina. Porealtaat ja vesisuihkuin varustetut altaat ovat riskikohteita, koska niissä muodostuu runsaasti aerosoleja.

Porealtaat ja vesisuihkuin varustetut altaat ovat riskikohteita, koska niissä muodostuu runsaasti aerosoleja.

”Legionellan aiheuttamia haittoja voidaan torjua vesijärjestelmissä käyttämällä, huoltamalla ja puhdistamalla järjestelmiä säännöllisesti”, kaupungin tiedotteessa todetaan.

”Veden seisominen putkistoissa tulisi olla mahdollisimman vähäistä. Lisäksi lämpimän veden lämpötilan olisi hyvä olla 55–65 celsiusastetta ja kylmän veden lämpötilan korkeintaan 20 celsiusastetta”, kaupungin tiedotteessa neuvotaan.

Uima-altaiden kloori hillitsee legionellojen kasvua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat