Helsinki on ottamassa satoja miljoonia euroja lisää lainaa

Helsinki suunnittelee ottavansa lähivuosille lisää lainaa 449 miljoonaa euroa.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok) Helsingissä.

27.10. 15:11 | Päivitetty 28.10. 12:54

Helsingin kaupunki tarvitsee huomattavasti lisää lainarahaa selvitäkseen menoistaan. Pormestari Juhana Vartiaisen (kok) talousarvioehdotus vuodelle 2023 julkaistiin torstaina.

Jos sen suuntaviivat toteutuvat, kaupungin lainakanta kasvaa lähivuosina puolitoistakertaisesti vuoden 2021 lopun tasosta. Yhteensä kaupungin lainakanta kasvaisi 449 miljoonalla eurolla.

Kaupungin lainakanta vuoden 2021 lopussa oli 913 miljoonaa euroa eli 1 386 euroa asukasta kohden. Ensi vuoden lopussa lainaa olisi 996 miljoonaa euroa (1 489 euroa per asukas) ja vuoden 2024 lopussa 1,184 miljardia euroa (1 752 euroa/asukas).

Helsingin toimintamenoja kasvattavat panostukset palveluiden kehittämiseen. Samalla verotulojen kasvu on poikkeuksellisen epävarmalla pohjalla.

Syynä tähän on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen uudistuksen aiheuttamat rahoitusmuutokset ja kansainvälisen talouden epävarmuus tulevina vuosina.

Pormestari Vartiainen ei pidä kasvavaa lainataakkaa mitenkään dramaattisena.

”Pidän näitä lainamääriä sen verran hallittavina, että en ole tästä kovin huolissani. Eri asia olisi, jos olisimme näivettyvä kunta tai kaupunki”, Vartiainen sanoo.

Hän muistuttaa, että Helsinki on kasvava kaupunki, joka panostaa nyt erityisen paljon liikenneinfran, asumisen ja palveluverkoston investointeihin.

”Tämä on tällaista kasvavan kaupungin eteenpäin kaatumista. Teemme jatkuvasti uudistuksia, joilla parannamme pitkän aikavälin kestävyyttä. Kaupungin kasvu edellyttää investointeja. Jotta saamme tänne ihmisiä, meillä pitää olla asuntoja ja infrastruktuuria.”

Vartiainen sanoo uskovansa siihen, että Helsinki kykenee pitämään taloutensa tasapainossa kasvaessaan yhä suuremmaksi.

”Totta on, että pitää olla valpas. Velka per asukas, joka on viime vuosina laskenut, kääntyy nyt nousuun.”

Vartiainen pitää kaupungin taloudenpitoa silti ”siedettävänä” ja sen tuloksia ”ihan kohtuullisena”.

”Tietysti kaikki budjettilopputulemat ovat kompromisseja, joissa näkyy erilaiset menopaineet. Olemme pysyneet niiden taloussääntöjen puitteissa, joita valtuusto on meille asettanut.”

Lue lisää: Helsinki lupaa henkilöstönsä etuihin ja palkitsemiseen 10 miljoonaa euroa

Lue lisää: Helsinki kulkee vastavirtaan, kun budjettiratkaisuja on siirretty suljettujen ovien taakse

Oikaisu 28. lokakuuta kello 13.55: Korjattiin jutun kolmannen kappaleen rahamäärä 1,184 miljardiksi euroksi. Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti luvun olevan 1,184 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat