Korkeasaari otti miehen maatilalta eläintenhoitajaksi – Entinen työntekijä vei oikeuteen

Korkeasaari palkkasi maatiloilla työskennelleen miehen hoitamaan eläimiä. Eläintarhassa työskennellyt nainen vei asian oikeuteen.

Oikeuskiista liittyi vuonna 2018 auki olleeseen eläintenhoitajan sijaisuuteen.

28.10. 15:10

Korkeasaaren eläintarha on voittanut oikeustaistelun syrjintään liittyvästä työkiistasta.

Tarhan entinen työntekijä haastoi eläintarhan oikeuteen ja voitti jutun aiemmin käräjäoikeudessa. Hovioikeus päätyi kuitenkin kumoamaan aiemman tuomion ja määräsi naisen maksamaan Korkeasaaren oikeudenkäyntikustannuksia yli 20  000 euron edestä.

Eripurassa oli kyse eläintenhoitajan sijaisuudesta, johon nainen oli hakenut vuonna 2018. Korkeasaari valitsi toimeen naista nuoremman mieshakijan eikä pyytänyt naista työhaastatteluun. Naisen kanteen mukaan Korkeasaari syrji tätä työnhaussa, sillä hänellä oli tehtävään valittua pidempi työkokemus eläintarhassa työskentelystä.

Väite piti paikkansa, sillä tehtävään valittu mies oli työskennellyt ainoastaan maatiloilla, eikä hänellä ollut kokemusta villieläinten hoidosta. Korkeasaaren mukaan he painottivat työntekijän valinnassa kokemusta työkoneiden kuljettamisesta.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi asian aiemmin naisen hyväksi ja velvoitti Korkeasaaren eläintarhan säätiön maksamaan naiselle 16 000 korvauksia tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain rikkomisesta sekä yli 8 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Hovioikeus kuitenkin kumosi tuomion.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kanne, jonka nainen on nostanut Korkeasaarta vastaan.

Hän oli vuotta aiemmin haastanut entisen työnantajansa käräjille määräaikaisten työsopimusten perusteettomuudesta. Tuolloin vastaajana on ollut Helsingin kaupunki, jonka kanssa eläintarhan työntekijät ovat kirjoittaneet työsopimuksensa.

Hovioikeuden mukaan aiempi riita-asia ei kuitenkaan puhu syrjintäväitteen puolesta. Syrjintää vastaan puhuu myös se, ettei työhaastatteluun oltu kutsuttu kaikkia muitakaan eläintarhassa aiemmin työskennelleitä, jotka olivat työtä hakeneet.

Myös hovioikeus katsoi että nainen oli ollut työkokemuksensa perusteella ansioituneempi kuin tehtävään valittu mies. Miehellä oli kuitenkin ollut koneiden käsittelystä enemmän kokemusta.

Oikeuden mukaan työnantajalla on ollut perusteet painottaa koneisiin liittyvää kokemusta työntekijävalinnassaan. Miehen valinta tehtävään ei siis hovioikeuden mukaan ollut syrjintää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat