HSL: Liput kallistuvat, koululais­ryhmien maksuttomat matkat poistumassa

AB- ja BC-vyöhykkeiden kuukausilippujen hinnat ovat nousemassa yli viidellä eurolla. Opiskelijoihin hintojen korotus osuu euromääräisesti vielä rajummin.

Ihmiset odottavat bussia numero 40 Elielinaukiolla.

28.10. 17:34

Helsingin seudun liikenne (HSL) aikoo luopua koululaisryhmien maksuttomista matkoista. Asiasta päätetään ensi viikon tiistaina järjestettävässä kokouksessa. Kokouksen esityslistassa ehdotetaan maksuttomuuden poistamista.

Sen sijaan lastenvaunujen kanssa kulkevat saanevat jatkossakin käyttää ilmaiseksi joukkoliikennettä.

Esityslistasta selviää myös ensi vuoden hinnasto, jos ehdotus hyväksytään sellaisenaan.

HSL aikoo korottaa ydinvyöhykkeidensä kuukausilippujen hintoja noin kahdeksalla prosentilla. AB- ja BC-vyöhykkeiden kuukausilippujen hinnat ovat ensi vuonna nousemassa 65,30 eurosta 70,60 euroon. Myös alueiden kertalipun hintoja aiotaan korottaa 2,80 eurosta 3,10 euroon.

Kuukausilippujen korotus on hieman hillitympi, mitä julkisuudessa on etukäteen ennakoitu.

Euromääräisesti kuukausilipun hinnan korotus osuu vielä kovempaa opiskelijoihin. Opiskelijoiden alennusprosenttia ollaan laskemassa nykyisestä 45:stä 40:een. Laskennallisesti tämä tarkoittaisi AB- ja BC-vyöhykkeiden hinnoissa korotusta nykyisestä 35,9 eurosta 42,36 euroon. Opiskelijoiden osalta HSL on merkinnyt esityslistansa yhteyteen alennusprosentin muttei vielä hintaa.

Kolmen vyöhykkeen kuukausilippujen hintoihin ehdotetaan 30 sentin laskua. ABC- ja BCD-vyöhykkeiden kuukausilippujen hinnat ovat laskemassa 99,70 eurosta 99,40 euroon. Kertalipun hinta pysyy täysin samana. Myös jatkossa yksittäislippu maksaa 4,10 euroa. Etukäteen arviona oli, että kuukausilipun hinta halpenisi vielä enemmän.

HSL:n lippujen hintojen muutoksessa suurimpia voittajia ovat ABCD-vyöhykkeiden kuukausilippujen käyttäjät. Kuukausilipun hinta on laskemassa 142,70 eurosta 109,70 euroon.

Oikaisu 29.10. klo 10.16: Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, hintojen muutoksessa suurimpia voittajia ovat ABCD-, eivät CD-, vyöhykkeiden käyttäjät.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat