Poliisi: Alaikäisten alastonkuvilla kiristäminen lisääntynyt Helsingissä

Poliisin mukaan kiristäjien tavoitteena on ollut taloudellinen hyötyminen seksuaalisen hyväksikäytön sijaan.

31.10. 13:48

Helsingin poliisin tietoon on tullut syksyn aikana useita tapauksia, joissa epäillyt ovat pyytäneet alaikäisiltä alastonkuvia ja -videoita ja kiristäneet heiltä rahaa.

Tavoitteena tapauksissa on ollut nimenomaan taloudellinen hyötyminen seksuaalisen hyväksikäytön sijaan.

Helsingin poliisi tiedotti asiasta maanantaina.

Poliisin mukaan tapaukset noudattavat usein samaa kaavaa.

Ensin epäilty keskustelee uhrin kanssa tuttavalliseen sävyyn ja saattaa esimerkiksi väittää, että on saman ikäinen kuin uhri. Hän voi myös jakaa uhrille alastonkuvan, jonka on todellisuudessa ottanut netistä. Lopulta epäilty pyytää lapselta alastonkuvia tai -videoita.

Kun alaikäinen on laittanut kuvia itsestään, alkaa epäilty vaatimaan tältä rahaa. Hän uhkailee, että ilman maksua kuvat leviävät vaikkapa kaikille uhrin seuraajille. Epäillyt pyytävät välittämään rahat erilaisissa maksupalveluissa.

Kiristäjä voi myös käyttää useita eri valeprofiileita ja ottaa yhteyttä eri kanavissa.

”Yhteistä tapauksissa on se, että motiivi ei vaikuta oleva seksuaalinen vaan taloudellinen. Viime aikoina poliisin tietoon tulleet tapaukset poikkeavat siis niin kutsutuista grooming-jutuista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen tiedotteessa.

Tekijät ottavat usein yhteyttä uhreihin ulkomailta, ja keskustelut käydään yleensä englanniksi. Asianomistajina on tyttöjä ja poikia. Epäillyt käyttävät samantyyppistä tekotapaa myös jutuissa, joissa uhri on täysi-ikäinen.

Todennäköistä on, että suurin osa rikoksista ei tule poliisin tietoon. Poliisi arvion mukaan syynä on häpeä ja pelot, joita tapahtumat aiheuttavat. Poliisi muistuttaakin, että rikos on aina tekijän eikä uhrin syytä. Poliisi suosittelee miettimään tarkasti kenet ottaa sosiaaliseen mediaan seuraajakseen. Myös tilin säilyttäminen yksityisenä on yksi mahdollinen tapa torjua kyseenalaisia pyyntöjä.

”Lisäksi kannattaa harkita tarkkaan kenelle jakaa itsestään seksuaalista materiaalia, jos kenellekään”, tiedotteessa sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat