Helen takoi miljoona­voitot – Soinin­vaara hinnan­korotuksista: ”Tilanne on sosiaalisesti ikävä”

Helsingin energiayhtiö Helen teki 58 miljoonan euron liikevoiton heinä–syyskuussa. Samaan aikaan energian hinta asiakkailla on noussut.

Helen ilmoitti lokakuussa nostavansa sähkön hintaa joulukuun alussa.

2.11. 10:26 | Päivitetty 2.11. 15:16

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen teki 58 miljoonan euron liikevoiton tämän vuoden kolmanneksella neljänneksellä.

Yhtiön liikevoitto oli heinä–syyskuussa 58 miljoonaa euroa, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 19 miljoonaa euroa.

Konsernin liikevaihto kasvoi myös merkittävästi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Liikevaihto oli 295 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 195 miljoonaa euroa.

Sähkön myynti kasvoi puolestaan 14 prosenttia ja oli 833 gigawattituntia. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 730 gigawattituntia.

Lue lisää: Heleniltä roima korotus sähkön hintaan – katso laskurista, paljonko sähkö­laskusi kallistuu joulukuussa

Lue lisää: Kaupunkien omistama sähkö­yhtiö Uudellamaalla alkoi suosia omia asukkaitaan hinnoissa

Helen on nostanut sähkön hintoja kolmesti tämän vuoden aikana.

Neljännen kerran yhtiö nostaa sähkön hintaa joulukuussa. Tuolloin sähkön asiakashinnat nousevat keskimäärin peräti 60 prosentilla.

Joulukuun korotus kohdistuu talouksiin, joissa on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Näitä kotitalouksia on alle 200 000.

Helenin edellinen hinnankorotus noin 24 senttiin kilowattitunnilta tuli voimaan lokakuun alussa. Joulukuun alussa perussähkön hinta nousee noin 38,3 senttiin kilowattitunnilta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) esitti MTV:n haastattelussa tiistaina toiveen, että sähköyhtiöiden pitäisi luopua kovimmista tulostavoitteista pariksi vuodeksi.

”Yhtiön maineen kannalta ei varmasti ole kaikkein paras tilanne, mikäli välittyy kuva, että joku tässä tienaa sodan varjolla”, Lintilä sanoi.

Ministerin mukaan on ehkä joitain viitteitä siitä, että sähköyhtiöt tienaavat sodan varjolla.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) ei allekirjoita väitettä.

”Kysymys on aika monitahoinen. Helenin taloudellinen tilanne ei ole niin hyvä kuin miltä se näyttää. Vuosaaren maakaasuvoimala on poissa käytöstä ja Helen joutuu hankkimaan kalliimpaa polttoainetta muualta. Myös Olkiluoto 3 -voimalan rakentaminen tuo menoja Helenille”, Soininvaara sanoo.

Helen on osaomistajana Teollisuuden Voima oyj:ssä (TVO). TVO:n rakentaman Olkiluoto 3 - ydinvoimalan valmistuminen on loppusuoralla.

Soininvaara huomauttaa, että Helenin voitolle on käyttöä, koska yhtiöllä on investointitarpeita lähivuosina.

”Hanasaaren kivihiilivoimalasta luopuminen on korvattava investoimalla tuulivoiman tuottamiseen. Jos investointeja ei tehdä, edessä olisi sähköpula.”

Helen on siis päättänyt nostaa sähkön hintaa joulukuun alusta. Soininvaara epäilee, ettei hinnankorotuksen ajankohtaa voida siirtää eteenpäin.

”Korotuspäätös on tehty. Onko juridisesti mahdollista siirtää korotuksia? Tilanne on sosiaalisesti ikävä, mutta sosiaalisesti hyväksyttävä ratkaisu johtaisi sähköpulaan. Olosuhteet ovat nyt poikkeavat, mutta päättyvät jossakin vaiheessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat