Poliisi epäilee: Nainen myi olemattomia huvipuisto­rannekkeita petos­vyyhdissä

Helsingin poliisi epäilee laajaa petosvyyhtiä, jonka osana on myyty muun muassa olemattomia traktorinrenkaita, tapahtumalippuja ja lahjakortteja.

Helsingin poliisi on tutkinut syksyn aikana useaa petossarjakokonaisuutta.

3.11. 15:12

Helsingin poliisi on tutkinut syksyn aikana useaa petossarjakokonaisuutta, joissa on eri pääepäiltyjä. Osa petosvyyhdeistä liittyy toisiinsa, poliisi tiedotti torstaina.

Kaikkia kokonaisuuksia yhdistää se, että epäillyt huijasivat uhreilta rahaa erilaisissa verkon osto- ja myyntipalveluissa.

Yksi pääepäillyistä myi olemattomia lippuja erilaisiin tapahtumiin. Toinen myi tavaraa, jota ei lähettänyt ostajille tai jota ei ollut olemassa. Kolmas otti yhteyttä henkilöihin, jotka olivat jättäneet palveluihin ilmoituksia ostettavasta tavarasta.

Poliisi epäilee 26-vuotiasta miestä lukuisista petoksista, joista ensimmäiset tapahtuivat maaliskuussa 2022. Poliisi on tutkinut tapauksia kahtena kokonaisuutena, joista molemmissa on noin 20 poliisin tietoon tullutta tapausta.

Miehen epäillään myyneen verkossa muun muassa olemattomia pääsylippuja erilaisiin tapahtumiin, kuten festivaaleille ja jääkiekko-otteluihin. Lipuista hän pyysi 30–150 euroa.

Esimerkiksi eräässä tapauksessa asianomistaja etsi lippua festivaaleille. Hän julkaisi asiasta ilmoituksen, ja sai pian epäillyltä yhteydenoton. Asianomistaja maksoi epäillylle 30 euroa, mutta ei koskaan saanut lippua.

Poliisi epäilee, että epäilty huijasi asianomistajia netin kauppapaikoissa muillakin tavoilla. Hän esimerkiksi myi verkossa rannekelloja ja tietokone- sekä konsolipelejä, joita ei toimittanut ostajille.

Rikoshyötyä arvellaan kertyneen tuhansia euroja.

Helsingin poliisi on tutkinut myös kahta petoskokonaisuutta, joissa 47-vuotiaan naisen epäillään myyneen olemattomia tuotteita netin kauppapaikoissa. Tapauksia tässä kokonaisuudessa on poliisin tiedossa noin 70, ja ne tapahtuivat vuoden 2021 toukokuun ja tämän vuoden lokakuun välisenä aikana.

Ensimmäiseen petossarjaan kuuluu 33 poliisin tiedossa olevaa tapausta. Epäilty myi muun muassa tavaroita ja pääsylippuja erityisesti eräällä sosiaalisen median alustalla. Asianomistajat eivät saaneet ostoksiaan.

Myytävien tuotteiden joukossa oli esimerkiksi pussilakanat, modeemi, sermi, takki, maihinnousukengät, valaisin, elokuvalippuja ja lahjakortti. Yleensä myyntikohteet olivat muutamien kymmenien eurojen arvoisia.

Toisessa kokonaisuudessa epäilty keskittyi Linnanmäki-rannekkeiden myymiseen eri alustoilla. Hän ei toimittanut rannekkeita ostajille eikä palauttanut rahoja. Tapauksia on poliisin tiedossa 35.

Lisäksi poliisi on selvittänyt yli 50 tapauksen sarjaa, jossa 35-vuotias miespuolinen epäilty tehtaili petoksia verkon eri vertaismyyntialustoilla. Hän väitti asianomistajille, että hänellä oli myynnissä heidän ostoilmoituksilla etsimiään tuotteita ja onnistui huijaamaan heiltä suuria summia rahaa. Epäilty myi esimerkiksi kuvitteellisia traktorinrenkaita 600 eurolla.

Poliisille selvisi tapauksen esitutkinnassa, että pääepäilty oli esiintynyt toisena henkilönä, jonka tilille petoksella saadut rahat oli ohjattu.

Tapauskokonaisuudessa epäillään myös useita muita henkilöitä rahanpesusta. He kaikki antoivat pääepäillyn ohjata uhreilta kerätyt rahat omille tileilleen ja luovuttivat rahat edelleen hänelle.

Kaikki edellä mainitut petoskokonaisuudet ovat joko jo siirtyneet syyteharkintaan tai siirtyvät marraskuun aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat