”Jotain turvaa ne tuovat meillekin” – Naton alusosasto viipyy taas hetken Helsingissä

Tanskan, Norjan ja Hollannin sotalaivat vetivät taas kansaa Hernesaaren kärkeen.

Sotalaivat keräsivät katselijoita ja kuvaajia lauantaina Hernesaareen. Kuvassa on norjalainen tukialus HNOMS Maud.

5.11. 18:05

Naton nopean toiminnan joukon kolme sotalaivaa vetivät taas lauantaina Helsingin Hernesaareen kiinnostuneita katselijoita ympäri pääkaupunki­seudun, mutta kiinnostus ei ollut ehkä aivan samaa luokkaa, mihin yhdysvaltalaiset sotalaivat viime kesän mittaan kykenivät.

Keli oli Hernesaaren kärjessä yhtä harmaa kuin itse sotalaivat, mutta virta autoja kertoi siitä, että laivat kiinnostivat.

Lue lisää: Näkymä kuin suoraan Top Gun -elokuvasta – Tällainen on Suomen edustalle asettunut jättimäinen USS Kearsarge hetki ennen sotaharjoitusta

Moni auto pysähtyi sen verran, että etupenkiltä ehdittiin ottaa kännykällä kuva. Selvästi valtaosa katselijoista oli miehiä.

Naton Helsingissä vierailevaan osasto SNMG1:een kuuluvat tällä kertaa johtoalus, hollantilainen fregatti HNLMS Tromp, tanskalainen fregatti HDMS Esbern Snare ja norjalainen tukialus HNOMS Maud.

Niiden satamavierailu päättyy sunnuntaina, jolloin ne lähtevät ja aloittavat parin päivän harjoittelun Suomen Rannikkolaivaston kanssa Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä.

Jo kaukaa näkyi niiden yläkansilla oleva sinipohjainen Naton tähti.

Lue lisää: Venäjä joutuu tunnustamaan, että se ei kilpaile Nato-maiden kanssa enää Itämerellä, sanoo tutkija – Mitä tarkoittaa, että Itämerestä tulee Naton sisämeri?

”Ihan hyvä, että niitä pyörii täällä. Jotain turvaa ne tuovat meillekin”, sanoo helsinkiläinen Janne Peiponen. Hän toi lapsensa katsomaan aluksia, kun lapset olivat ne innoissaan rannasta huomanneet.

Etualalla tanskalainen fregatti, sen edessä hollantilainen fregatti ja kauimpana norjalainen tukialus.

Harmillisesti vain tällä kertaa laivoille ei ollut yleisön mahdollista päästä. Kävijöitä olisi varmasti ollut.

”Isoilta rautakasoilta ne näyttävät. Ei pahemmin ikkunoita ole ja keulassa on iso tykki”, Peiponen luonnehti fregatti Trompia.

Espoolainen Matti Rainio harrastaa lentokone- ja laivakuvausta, ja siksi hän oli paikalla Hernesaaressa lauantainakin. Hän on muun muassa kuvannut suuren määrän Helsingissä käyneistä risteilyaluksista viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Lauantaina hän oli ensin käynyt Helsinki-Vantaalla kuvaamassa koneita ja tuli sitten Hernesaareen kuvaamaan sotalaivoja.

”Nämä ovat selvästi vähän uudempia laivoja”, hän totesi.

Mikko Pylvinen polki paikalle Espoosta. Hänelläkin on ollut tapana viime vuosina tulla katsomaan jokaista sotalaivaa, joka laiturissa käy.

Hän sanoo käyntinsä olevan tavallaan tapa toivottaa ne tervetulleeksi Suomeen. Hänkin sanoo suoraan, että ne tuovat turvaa, kun maailmantilanne on mikä on.

Lue lisää: USS Kearsarge -aluksen vierailu veti Herne­saareen pienen kansain­vaelluksen: ”Ihan kuin olisimme elokuvassa”

”Koen, että kun Naton aluksia on laiturissa Helsingissä, niin tänne on Venäjällä korkeampi kynnys hyökätä”, hän pohtii.

Rannikkolaivaston järjestämän harjoituksen tavoitteena on Naton alusosaston ja suomalaisten alusten yhteistoimintakykyä rannikon läheisyydessä. Suomesta siihen osallistuu Hamina-luokan ohjusvene Tornio.

”Rannikkolaivasto ja SNMG1 ovat harjoitelleet vastaavien vierailujen yhteydessä jo vuosien ajan, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun toimimme yhdessä Suomen tarkkailija­jäsenyyden aikana. Kykymme toimia yhdessä on pitkälle yhteen­sovitettua”, kertoo Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist Merivoimien tiedotteessa.

Samassa tiedotteessa Naton alusosaston komentaja lippueamiraali Jeanette Morang puolestaan korostaa yhteisen toiminnan merkitystä.

Naton tähti tanskalaisessa fregatissa.

”Suomi on pitkäaikainen Nato-kumppanimaa. Yhteistyö ja yhdentyminen Suomen kanssa moninkertaistaa voimaa strategisesti tärkeällä alueella. Naton alusosaston vierailu Helsinkiin ja harjoittelu Suomen puolustusvoimien kanssa vahvistaa tätä kehitystä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat