1990-luvulla rakennettujen asuintalojen purku Itä-Helsingissä sai lopullisen siunauksensa

Meri-Rastilan 1990-luvulla rakennettuja taloja saa purkaa uuden rakentamisen tieltä. Alueen kaava sai siunauksensa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Meri-Rastilan tie 19:n talot ovat purkulistalla.

8.11. 13:49

Itä-Helsingin merellisen kaupunginosan Meri-Rastilan talojen purkuaikeet saivat lainvoiman. Se tarkoittaa, että alue tulee todennäköisesti käymään läpi valtavan rakenteellisen muutoksen.

Meri-Rastilan länsiosan uusi aluekaava tuli marraskuun alussa lainvoimaiseksi, kun korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valitusoikeutta hallinto-oikeuden kesäkuussa hylkäämiin valituksiin.

Kaavan myötä alueen taloista purettaisiin 10 kohdetta, jotka on rakennettu 1990-luvulla. Talot ovat verrattain nuoria, alle 30 vuotta vanhoja.

Lue lisää: Valtuustolta sinetti: Meri-Rastilan länsiosa myllätään uusiksi

Valituksissa vedottiin muun muassa alueen lahokaviosammalesiintymään ja kaavan menettelyn ongelmiin. Hallinto-oikeuden mukaan kaava ei kuitenkaan ollut lainvastainen ja hylkäsi valitukset.

Uuden asemakaavan on tarkoitus tuoda alueelle 2 400 uutta asukasta. Suuressa roolissa muutoksissa on ”purkava uusrakentaminen”, joka tarkoittaa vanhojen rakennusten hävittämistä ja täysin uusien rakentamista tilalle.

Poikkeuksellisen suuressa purkuprojektissa aiotaan jyrätä maan tasalle huomattavan nuoria rakennuksia.

Purettavaksi on suunniteltu yli 25 000 kerrosneliötä vanhoja asuinkerrostaloja, opiskelija-asuntoja sekä Meri-Rastilan ostoskeskuksen päärakennus, jotka ovat rakentuneet 1990-luvulla.

Lue lisää: HS jalkautui asuinalueelle, joka käy nyt läpi rajua muutosta – Tutkija: ”Pienituloisia ihmisiä ei ole ollut tarkoitus keskittää Meri-Rastilaan”

Lue lisää: Meri-Rastilaan tulossa massiivinen asukaslisäys – Poliitikot väittelivät luonnosta ja Helsingin eriytymisestä

Uudistuksessa pyritään säilyttämään ja korostamaan merellisyyttä, maastonmuotoja, yhtenäistä arkkitehtonista luonnetta ja luonnon läheisyyttä.

Asuntojen lisäksi myös liiketiloja ja julkisia palveluja lisätään huomattavasti. Erityisen paljon uudistuu metroaseman ja ostoskeskuksen tienoo. Myös alueen pääväylää eli Meri-Rastilan tietä siirretään.

Nykyinen Meri-Rastila kuvastaa 1990-luvun alun rakentamistyyliä. Talot ovat pääosin hissittömiä kolmikerroksisia kerrostaloja. Kaavamuutoksen myötä uusista taloista tulee vähintään viisikerroksisia.

Leimallista Meri-Rastilalle on sen monikielisyys. Alueella asuu runsaat 5 000 asukasta, joista yli 2 000 asukasta puhuu äidinkielenään muita kieliä kuin suomea tai ruotsia.

Meri-Rastilan länsiosan lisäksi uudistustarvetta kohdistetaan myös alueen itäiseen osaan. Itäosan uusi asemakaava tuo asuntoja 2 000 ihmiselle, mikä tarkoittaa lähes tuplausta alueen asukaslukuun. Itäosan asemakaava ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää: Meri-Rastila on kuin aikamatka 1990-luvulle, mutta kohta sieltä hävitetään kokonaisia kortteleita – Osa taloista ei ehdi edes 30 vuoden ikään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat