Huvilaan haluttiin uudet ikkunalistat saaressa Itä-Helsingissä: Kaupunki epäsi aikeet

Huvilaan haluttiin laittaa säältä suojaavat alumiinilistat ikkunoihin Villingin huvilasaaressa. Helsingin kaupunki epäsi aikeet.

Villingin saarella on runsaasti 1800- ja 1900-luvun huviloita. Kuvassa keskellä hylätty tenniskenttä.

10.11. 13:24 | Päivitetty 10.11. 14:05

Helsingin poliitikkojen päätettäväksi on pudonnut poikkeuksellinen kiista ikkunanpuitteista huviloistaan tutussa Villingin saaressa.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsittelee torstaina pitkäksi venynyttä kädenvääntöä siitä, millaiset ikkunat saarella sijaitsevaan huvilarakennukseen saa laittaa.

Villingin saarella on vanhoja huvilarakennuksia muistona 1900-luvun huvilayhdyskunnasta, jonne kuljettiin höyrylaivalla kesän viettoon. Vanhimmat alueen huvilat ovat 1910-luvulta. Osa huviloista tuli sittemmin Helsingin kaupungin omistukseen.

Saari sijaitsee Jollaksen edustalla Itä-Helsingissä.

Ikkunanpuitteiden materiaalista syntynyt kiista koskee asemakaavassa ”rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi” määriteltyä huvilaa, joka on rakennettu vuonna 1947.

Rakennuksen ikkunat kaipaavat uusimista, mutta korjauksen toteuttaminen on tarkasti määritelty suojelumääräyksissä.

Huvilarakennuksen korjaustöille haettiin lupaa tämän vuoden helmikuussa. Lupa myönnettiin, mutta puisten ikkunoiden korvaaminen puu-alumiini-ikkunoilla vaadittiin poikkeamispäätös asemakaavan suojelumääräyksistä.

Lue lisää: Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

Luvanhakijat tekivät päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jota ympäristö- ja lupajaosto esittää nyt hylättäväksi.

Oikaisuvaatimuksessa toimenpidelupapäätöstä halutaan kohtuullistettavan siten, että ikkunamateriaaleiksi sallitaan alumiinilista puuikkunoiden uloimpana sääsuojana.

Ikkuna-alan yritysten lausuntojen perusteella talon sijainti ja olosuhteet vaativat alumiinilistaa suojaamaan puuikkunaa ankarilta sääoloilta. Oikaisuvaatimuksen mukaan puuikkunat tulevat kärsimään tulevan ilmastonmuutoksen johdosta.

Alumiinilistan nähdään lisäävän ikkunan elinikää sekä olevan energiatehokkaita.

Oikaisuvaatimuksessa kerrotaan, että ikkunat eivät ole nähtävissä naapureille. Villingissä ei ole vakituisia asukkaita.

Materiaalimuutos ei kaupungin esityksen mukaan ole vähäinen poikkeaminen asemakaavasta.

Kaupunginmuseo on antanut korjaussuunnitelmista lausunnon, jonka mukaan uudet ikkunat tulee toteuttaa sirorakenteisina tippanokin ja kulmaraudoin varustettuna.

Asemakaavan suojelupäätöksen perusteella rakennukseen ei saa tehdä sellaisia muutoksia, jotka heikentävät sen historiallista, rakennustaiteellista arvoa tai arkkitehtuurin ominaispiirteitä. Lisäksi siinä edellytetään alkuperäisten tai niihin verrattavien yksityiskohtien säilyttämistä.

Ennen ikkunoiden toteutusta täytyy pitää mallitarkastus, johon on kutsuttava sekä kaupungin rakennusvalvontapalvelun että kaupunginmuseon edustajat.

Lue lisää: Omistaja halusi uusia Pääpostitalon sadat vanhat ikkunat, jotka aukeavat tuulessa – Moderni ikkunaremontti ei käy, päätti oikeus

Lue lisää: Helsinki löysi Linnunlaulun huvilasta jälleen uusia ränsistymisen merkkejä

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat