Tuoreet luvut paljastavat Helsingin ydinkeskustan vakavan tilanteen

Helsingin keskustan elinvoiman hiipumisesta kielii esimerkiksi yritysten liikevaihdon romahtaminen. Erityisen heikolta näyttää Aleksanterinkadun tilanne, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen pitää keskustan katujen kattamista hyvää ideana näillä leveysasteilla.

10.11. 16:15

Helsingin ydinkeskustan elinvoiman hiipumisesta on merkkejä. Kolme erilaista mittaria kertoo tilanteesta: Yritysten hiipuva menestys, tyhjenevät liiketilat ja palveluiden katoaminen.

Helsingin keskustan yritysten talous on heikoissa kantimissa.

Helsingin kaupunginkanslian tilaaman elinvoimalaskennan mukaan keskustassa toimivien yritysten ongelmat ovat edelleen syviä. Helsingin seudun kauppakamarin mukaan ydinkeskustan yritysten liikevaihto on edelleen 20–30 prosenttia alemmalla tasolla kuin se oli vuonna 2019 eli ennen koronapandemiaa. Luvut ovat tältä syksyltä.

Toisin sanoen yritysten toiminta ei ole palautunut ennalleen pandemian jälkeen.

Laskennasta ilmenee muitakin seikkoja, jotka kielivät keskustan elinvoiman hiipumisesta.

Esimerkiksi lauantaisin auki olevien kauppojen määrä on selvästi laskenut ja tyhjien liiketilojen määrä kasvanut. Molempia pidetään elinvoimalaskennassa keskeisenä mittarina keskustan elinvoiman arvioinnissa.

Tyhjiä liiketiloja oli Helsingin keskustassa 9 prosenttia keväällä 2022, kun niitä oli 8,1 prosenttia vuotta aiemmin ja 5,5 prosenttia sitä edeltävänä vuonna.

Sen sijaan lauantaisin auki olevien ravintoloiden ja kahviloiden määrä ei ole laskenut yhtä jyrkästi kuin kauppojen. Myös se on yksi laskennan mittari.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen pitää tilannetta vakavana.

”Jos katsoo vaikka Aleksanterinkatua, tilanne näyttää ihan erityisen vakavalta. Monet yritykset ovat lopettaneet.”

Kun yksittäinen liike lopettaa, normaalisti liiketilaan löytyy nopeasti uusi vuokralainen. Tämä ei nyt toteudu Helsingin keskustassa entiseen malliin, Pakarinen sanoo.

”Keskustan ydinkortteleissa näyttää sillä tavalla huonolta, että siellä tulee pidempiä pätkiä, jolloin uutta vuokralaista ei heti löydy.”

Pakarisen mukaan nykytilanne kertoo siitä, että koronapandemiasta ei ole vieläkään toivuttu. Maailma on myös muuttunut. Kun etätyö on pandemian myötä yleistynyt, keskustassa asioi vähemmän ihmisiä kuin aiemmin.

”Ostokset, jotka on totuttu tekemään töiden jälkeen tai ruokatunnilla, ovat vähentyneet.”

Yksi elinvoimaan heikentävästi vaikuttava tekijä onkin kaupungin elinvoimalaskennan mukaan liiketilojen tyhjeneminen.

Aleksanterinkadulla on useita tyhjiä liiketiloja, joihin ei ole löytynyt vuokralaista.

Matkailijoiden määrä laahaa niin ikään pandemiaa edeltävää tasoa jäljessä, Pakarinen sanoo.

Hänen mielestään kaupungin päättäjien pitäisi nyt vakavasti miettiä yhdessä keskustan toimijoiden kanssa, miten aluetta voisi elävöittää.

”Kaupunki pystyisi omilla toimenpiteillään tekemään aika paljonkin. Yrityksille voisi rohkeasti antaa lupia ja vapaammat kädet kokeilla katujen elävöittämistä. Esimerkiksi Keskuskadulla on tilaa vaikka kuinka paljon. Siihen voisi kehitellä yhtä sun toista.”

Yhdeksi esimerkiksi mahdollisista ratkaisuista Pakarinen ottaa kiinteät terassirakenteet.

Ehdotusta Keskuskadun kattamisesta hän pitää toimivana. Hän olisi valmis kattamaan jopa Aleksanterinkatua, ellei kadulla kulkisi raitiovaunuja.

”Mielestäni näillä leveysasteilla ja tässä ilmastossa katujen kattaminen on oikein hyvä ajatus, että keskustassa voisi liikkua huonollakin kelillä.”

Pakarisen mielestä katuja voisi elävöittää esimerkiksi sallimalla nykyistä helpommin kiinteitä terassirakenteita.

Suunnitelmat vähentää Esplanadien ajokaistoja on Pakarisen mielestä kuitenkin huono ajoituksen kannalta. Hänestä kaistoja ei pitäisi lähteä poistamaan käytöstä nyt, kun moni keskustan sisääntuloväylä on muutosten keskellä.

Ensi keväänä Mannerheimintiellä alkaa laaja peruskorjaus. Samaan aikaan kulkuväyliä on myllätty esimerkiksi Kruunusiltojen rakennushankkeiden vuoksi itäisessä kantakaupungissa.

”Eihän Esplanadillakaan ole kyse siitä, etteikö siellä mahtuisi kävelemään.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat