Riita Tapiolan uusista asuintaloista ratkesi: Kokoomuksen johtopoliitikon valitus hylättiin

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi vei oikeuteen Tapiolan uusien talojen kaavan. Nyt riita ratkesi oikeudessa: valitus hylättiin.

Tapiolan asemakaava tuli voimaan 9. marraskuuta. Alueelle on tarkoitus valmistua asuntoja noin 650 asukkaalle.

10.11. 14:41

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi lokakuussa espoolaisen kunnallispoliitikon Jouni J. Särkijärven (kok) valituslupahakemuksen Espoon Tapiolan Satakielenrinteen asemakaavasta. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi Särkijärven valituksen viime tammikuussa.

Näin Tapiolan keskustan kupeeseen uusia asuintaloja mahdollistava asemakaava tuli voimaan tämän viikon keskiviikkona 9. marraskuuta.

Taustalla on erikoinen saaga, sillä Särkijärvi on Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja eli kaavoituksesta vastaavan poliittisen toimielimen ylin johtaja. Hän vastusti asemakaavaa sen kaikissa päätösvaiheissa. Asemakaava hyväksyttiin Espoon kaupunginvaltuustossa helmikuussa 2021, ja Särkijärvi vei asian oikeuteen myöhemmin samana keväänä.

Hänen voidaan siis tulkita valittaneen omasta päätöksestään.

Lue lisää: Tapiolan jo hyväksytystä kaavasta erikoinen valitus oikeuteen: valittajana on kaupunkisuunnittelua johtava poliitikko

Havainnekuva Satakielenrinteen uudesta asuinalueesta, joka sijoittuisi Tapiolan keskustan eteläpuolelle, metroaseman läheisyyteen

Lue lisää: Espoolaisen kokoomus­poliitikon valitus Tapiolan kaavasta nurin – Hakee valitus­lupaa päätökselle

Satakielenrinne on suunniteltu näkyvälle paikalle Tapiolaan. Se sijaitsee Tapiolan ydinkeskustan eteläpuolella metroaseman kupeessa.

Särkijärven mielestä uuden asuinalueen ei olisi pitänyt poiketa Tapiolan aiemmasta rakennuskannasta vaan tulisi toteuttaa Tapiolan henkeä. Sitä ne eivät Särkijärven mielestä suljettuine pihoineen ja suurine lasipintoineen ole.

Museovirasto on määritellyt Tapiolan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi. Särkijärven alkuperäisen valituksen mukaan alueella ei tule ryhtyä toimiin, jotka ovat ”ristiriidassa Tapiolan suunnitteluperiaatteiden ja miljöön kanssa".

”Kaavaehdotuksessa on rikottu kaikkia Tapiolan vanhoja suunnitteluperiaatteita”, Särkijärvi sanoi viime helmikuussa HS:lle.

Lue lisää: Espoolaisen kokoomus­poliitikon valitus Tapiolan kaavasta nurin – Hakee valitus­lupaa päätökselle

Helsingin hallinto-oikeus totesi viime tammikuussa antamassaan päätöksessä, että vaikka asemakaava muuttaakin jonkin verran alueen ympäristöä, Tapiolan alueen merkitys, kaupunkikuvallinen asema ja ominaisluonne on otettu asemakaavassa huomioon.

Havainnekuvassa Satakielenrinteen asuintalojen keskelle jää suojaisia sisäpihoja.

Kaupunginvaltuuston hyväksymä asemakaavamuutoksessa uudet kerrostalot rakennetaan vuonna 1987 valmistuneen ja nyt purettavan toimistotalon eli Satakielitalon ja Tuultenaltaan paikalle.

Satakielenrinteen suunnittelutyö perustuu vuonna 2017 järjestettyyn arkkitehtuurikutsukilpailun jatkotyöhön. Kilpailun voitti Verstas Arkkitehtien ja Locimaisema-arkkitehtien ehdotus ”Birdie”.

Esimerkiksi Espoon kaupunginmuseo on puoltanut ehdotusta ja totesi joulukuussa 2019, että se on laadittu Tapiolan rakennettua kulttuuriympäristöä kunnioittaen ja sen suunnitteluperiaatteita nykyarkkitehtuuriin soveltaen.

Alueelle on tarkoitus valmistua asuntoja noin 650 asukkaalle.

Lue lisää: Espoolaisen kokoomus­poliitikon valitus Tapiolan kaavasta nurin – Hakee valitus­lupaa päätökselle

Lue lisää: Espoo on tuhonnut kruunun­jalokivensä, sanovat Tapiolan kohtaloa surevat palkitut arkki­tehdit

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat