Mies kaappasi oman tyttärensä Irakiin ja alkoi kiristää rahaa lapsellaan

Mies kaappasi oman Suomessa syntyneen tyttärensä, vei hänet Irakiin ja alkoi sieltä käsin kiristää rahaa lapsen äidiltä.

Helsingin hovioikeus Helsingin Ruoholahdessa.

12.11. 2:00 | Päivitetty 12.11. 8:22

Irakilaissyntyinen mies sai vankeustuomion lapsensa kaappaamisesta.

Mies oli vienyt 10-vuotiaan tyttärensä loppuvuodesta 2020 Irakiin vastoin lapsen ja lapsen äidin tahtoa. Mies oleskeli lapsen kanssa Irakissa kuukausien ajan, ennen kuin palautti lapsen äidilleen toukokuussa 2021.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen tuomittiin puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen lapsikaappauksesta, törkeästä vapaudenriistosta sekä törkeästä kiristyksen yrityksestä. Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

Tuomion mukaan mies vei tytön Suomesta Irakiin rekisteröidäkseen lapsen Irakissa. Matkan pääasiallinen tarkoitus vaikuttaa olleen vanhempien välisen avioeron rekisteröinti ja siitä koituvat taloudelliset hyödyt.

Mies painosti lukuisissa puhelinkeskusteluissa lapsen äitiä, entistä vaimoaan maksamaan isoja summia rahaa avioeroon liittyvistä toimenpiteistä. Syyttäjän mukaan kyse olisi ollut jopa 200 000 euron summasta, mutta käräjäoikeuden mukaan summan suuruudesta ei saatu varmaa näyttöä.

Oikeuden mukaan on selvää, että mies käytti lasta törkeän kiristyksen välikappaleena. Rahan maksaminen on ollut yksi vaatimus lapsen palauttamiseksi Suomeen.

Mies vaati myös, että pariskunnan avioliitto ja avioero rekisteröidään Irakissa ja vannotti naisen lupaamaan, ettei hän mene puhumaan Suomen poliisille. Mies myös vaati tapaamisoikeutta lapsensa kassa. Nainen oli aiemmin saanut käräjäoikeudessa tyttärensä yksinhuoltajuuden.

Oikeuden tuomiosta selviää, että mies oli pyrkinyt suunnitelmallisesti hankkimaan lapsensa henkilöpapereita ja kopion passista. Mies oli oikeuden mukaan suunnitellut lapsen viemistä Irakiin ainakin kolme vuotta ennen matkaa.

Äiti oli ollut huolissaan kaappaamismahdollisuudesta jo pitkään ennen nyt kyseessä olevia tapahtumia ja kieltäytynyt passin luovuttamisesta.

Lapsen tapaamisasioita ja matkustusasioita oli käsitelty myös erillisissä oikeudenkäynneissä. Hovioikeus ratkaisi vuonna 2018 asian niin, että isälle voidaan luovuttaa lapsen passi välttämättömien matkojen ajaksi.

Kaappaus tapahtui joulun pyhien aikaan vuonna 2020. Mies oli sopinut matkustavansa lapsen kanssa Ruotsiin. Hän oli esittänyt matkasta myös varaustietoja todisteena.

Tosiasiassa Ruotsista matka jatkui kohti Irakia. Lapsi soitti äidilleen itkuisia puheluita muun muassa Dohan lentokentältä.

Lapsi ei ollut koskaan aiemmin käynyt Irakissa. Hän on syntynyt Suomessa ja osaa arabian puhekieltä. Irakissa olon aikana lapsi oli ollut lähinnä tuntemattomien ihmisten kanssa. Lapsen olot maassa olivat kuitenkin oikeuden mukaan olleet hyvät.

Lapsi ei kuitenkaan ollut voinut esimerkiksi käydä koulua kevään aikana.

Kotiin paluun jälkeen lapsella on ollut pahoja pelkotiloja ja univaikeuksia.

Syy sille miksi isä on lopulta toukokuussa päätti palata Suomeen lapsen kanssa, ei tullut täysin selväksi. Paluu oli oikeuden mukaan vapaaehtoinen.

Mies tuomittiin vankeusrangaistuksen lisäksi maksamaan kärsimyskorvauksia lapselleen 6 000 euroa ja entiselle vaimolleen kärsimyskorvauksia yhteensä 3 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat