Piritori halutaan uudistaa ”korkealla laatutasolla”: Kookkaita tammia ja taidetta

Suunnitelman on tarkoitus parantaa ”Piritorina” tunnetun aukion viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Havainnekuva Vaasanpuistikon, Pengerpolun ja Vaasanpolun muodostaman aukion suunnitelmasta.

13.11. 18:49

Helsingin kaupunki haluaa parantaa Piritorin eli Harjun Vaasanpuistikon viihtyisyyttä uusilla toimilla.

Yleisesti ”Piritorina” tunnetun puistikon yleisilme on esityksen mukaan kulunut ja alue koetaan tällä hetkellä epäsiistiksi ja turvattomaksi. Suunnitelmalla pyritään parantamaan puistikon ilmettä, viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Toteutuksessa pyritään ”korkeaan kaupunkikuvalliseen laatutasoon”.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi viikon tiistaina 15. marraskuuta Vaasanpuistikon, Pengerpolun ja Vaasanpolun muodostaman aukion puisto- ja katusuunnitelman.

Suunnitelman mukaan aukio kivetään luonnonkivilaatoilla ja kiveys ulotetaan reunustavien rakennusten seinästä seinään, mukaan lukien reuna-alueiden jalkakäytäviä ja Pengerpolun pyörätie.

Aukion puustoa suunnitellaan harvennettavaksi niin, että tammet pääsevät kasvamaan ”lajityypilliseen tapaan kookkaiksi ja näyttäviksi yksilöiksi”.

Säilyvien puiden ympärille on tarkoitus tehdä pyöreät istutusalueet pensaista ja perennoista. Suunnittelualue rajautuu etelässä Helsinginkatuun, jonka kulmiin aiotaan sijoittaa pienpuita. Lisäksi puistikkoon tulee pyörätelineitä ja roska-astioita.

Puistikon valaistus toteutetaan vaijerivalaisimilla, jotka kiinnitetään aukiota ympäröiviin rakennuksiin ja tolppaan.

Puistikkoon suunnitellaan tulevan myös Helsingin taidemuseon HAM:n kokoelmaan tuleva taideteos, joka on usean veistoksen sarja.

Suunnitelman rakennuskustannuksiksi arvioidaan noin 1,5 miljoonaa euroa, mikä sisältää myös taideteoksen kustannukset.

Kyseessä ovat ensimmäiset laajemmat kunnostustoimet aukiolle sitten vuoden 1984, jolloin sinne rakennettiin metroasema.Tällä hetkellä metroasemaa remontoidaan.

Suunnitelman rakentamisen on tarkoitus alkaa vuosien 2023–2024 aikana, kunhan metron kunnostushanke valmistuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat