Nainen osti yhteis­tilauksessa lähes 2 000 litraa alkoholia, syyte välityksestä hylättiin

Helsingin hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden päätöksen syytteiden hylkäämisestä tapauksessa, jossa nainen tilasi Saksasta lähes 2 000 litraa alkoholia tuttavaporukan kesken.

12.11. 17:15

Loviisalaisnainen tilasi Saksasta lähes 2 000 litraa alkoholia keväällä 2020. Alkoholin verkkokaupasta tehtyyn tilaukseen oli osallistunut 17 ihmistä naisen tuttavapiiristä, ja nainen teki tilauksen heidän puolestaan.

Syyttäjän mukaan nainen toimi alkoholilain vastaisesti myymällä alkoholijuomia luvattomasti eri henkilöille, jotka olivat maksaneet naiselle juomista etukäteen.

Asiaa puitiin ensin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, jossa syyte hylättiin. Syyttäjä valitti ratkaisusta hovioikeuteen, jossa päädyttiin samaan tulokseen kuin käräjä­oikeudessa.

Viisikymppinen nainen tilasi alkoholia isomman joukon puolesta. Hän teki tilauksen ja maksoi sen, minkä jälkeen muut maksoivat osuutensa tilauksesta ja kuljetuskuluista.

Yhteistilaus tehtiin käytännön järjestelyjen helpottamiseksi ja rahtikuluista säästämiseksi. Nainen ei saanut tilauksesta korvausta tai muuta taloudellista hyötyä.

Syyttäjän mukaan nainen toi alkoholia maahan kaupallisessa tarkoituksessa ja myi sitä useille ihmisille. Syyttäjän mukaan tarkoitus oli kaupallinen, koska maksuja ei kerätty etukäteen vaan vasta kun tilaus oli tehty.

Käräjäoikeuden mukaan naisen toimintaa ei voi pitää alkoholilain vastaisena vain sillä perusteella, että tilaukseen osallistuneet maksoivat osuutensa vasta kun tilaus oli tehty.

Takavarikoidut juomat määrättiin palautettavaksi naiselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat