Runko­linja rikkoutui Kalliossa sunnuntaina: Vesi tulvi pitkin kaupunkia, kaduilla sortumia

Vettä on useiden putkirikkojen takia päässyt laajalle alueelle sekä kiinteistöihin että ajoväylille. HSY:n mukaan putkirikot aiheutti Kalliossa rikkoutunut runkolinja.

13.11. 8:22 | Päivitetty 13.11. 20:21

Helsingissä tapahtui sunnuntaiaamuna useita putkirikkoja.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) tiedotteen mukaan putkirikot aiheutti Kalliossa rikkoutunut runkolinja.

Hieman kello yhdentoista jälkeen aamupäivällä vuotoja oli neljä, kertoi HSY:n vesihuollon toimialan verkko-osaston johtaja Tommi Rantala. Vuotoja oli Fleminginkadulla, Bulevardilla, Hämeentiellä ja Rautalammintiellä.

Kolmen aikaan iltapäivällä Helsingin seudun ympäristöpalveluista kerrottiin STT:lle, että putki­rikkoja oli vahvistettu yhteensä viisi.

Rikkoutuneet putket ovat talousvesiputkia. Vedet olivat rikkojen vuoksi poikki Aleksis Kiven kadulla, Fleminginkadulla sekä osassa Hämeentietä, Violankatua ja Vellamonkatua.

Iltakuudelta ilman käyttövettä oli vielä noin 300 asukasta Violankadulla. HSY kertoo järjestäneensä alueelle väliaikaisen vedenjakelupisteen.

Rantalan mukaan käytännön järjestelyjä mietitään tarkemmin, mikäli tilannetta ei ole saatu maanantai-aamuun mennessä korjattua.

Violankadun ja Vellamonkadun kulmassa on HSY:n asentama kenttähana, jonka avaamalla asukkaat voivat ottaa vettä omiin astioihinsa.

Violankadun ja Hämeentien kulmassa etsittiin sunnuntaina iltapäivällä kaivurilla vuotoa.

Korjaukset on HSY:n mukaan aloitettu Hämeentiellä, Bulevardilla ja Rautalammin­tiellä. Fleminginkadulla ja Kumpulantaipaleella korjaustyöt aloitetaan myöhemmin.

”Vesijohtojen seinämistä voi irrota sakkaa veden virtaussuuntien muutosten ja paineen­vaihtelujen vuoksi koko kantakaupungin alueella. Jos vesi on ruskeaa tai sameaa, vettä tulee juoksuttaa kaikista hanoista, kunnes se on kirkasta”, tiedotteessa kerrotaan.

Jos vesi ei kirkastu kymmenen minuutin juoksutuksen jälkeen, HSY pyytää ilmoittamaan asiasta vikapäivystyksen numeroon 09 1561 3000.

Bulevardilla vedentuloa ei ollut vielä sunnuntaina iltapäivällä onnistuttu sulkemaan ja yli kaksi metriä pitkästä halkeamasta suihkusi vettä yhä kuoppaan, josta sitä imettiin pois.

HSY:n työmiehet leikkasivat rälläkällä vuotavaa vesiputkea Bulevardilla sunnuntaina iltapäivällä.

HSY:n Rantalan mukaan putkirikkojen taustalla on tekninen vika, joka on toden­näköisesti saanut alkunsa yhdestä paikasta ja levinnyt sitten ketjureaktiona muualle verkostoon.

Hän kertoo, että putkistot ovat kymmeniä vuosia vanhoja.

”Ne ovat olleet siellä kauan ja säilyneet hyvin, varmasti on käyttö­ikääkin jäljellä.”

Putkiston ikä ei kuitenkaan Rantalan mukaan ole yksistään selittävä syy vuodoille.

”Analysoimme korttelipohjaisesti sitä, miksi vuodot ovat tapahtuneet.”

Lue lisää: Monttu nielaisi auton, vuoto pulppusi kuin lähde: kuvat ja videot näyttävät tuhon

Vuodoista ensimmäinen tapahtui Rantalan mukaan Fleminginkadulla, missä vesijohto rikkoutui aikaisin aamulla. Pelastuslaitos sai tiedon putkirikosta noin puoli seitsemältä.

Vettä pääsi putkirikon takia laajalle alueelle sekä ajoväylille että kiinteistöihin, muun muassa parkkihalleihin ja liiketiloihin.

Vuodon välittömässä läheisyydessä sijaitsee muun muassa SOK:n pääkonttori sekä Nordean Campus -toimistokokonaisuus.

Nordean viestinnästä kerrottiin, että vahingot kohdistuvat kellaritiloihin eivätkä vaikuta tiloissa työskentelyyn. SOK:n puolelta vahinkoja ei vielä sunnuntaina osattu arvioida.

Fleminginkadulla käynyt HS:n toimittaja Jaakko Muilu kertoi kello 10.20, että katu oli jo vedestä vapaa mutta vettä oli yhä kellareissa ja parkkihalleissa. Liikenne oli pysäytetty, eikä paikan päällä ollut tietoa siitä, koska se pääsisi jatkumaan.

”Kadulla on myös halkaisijaltaan noin kymmenen metrin kuoppa, jota aidataan. Oletettavasti putkirikko tapahtui siinä.”

Paikka, jossa putkirikko ilmeisesti tapahtui Fleminginkadulla.

Paikalla käyneen Lehtikuvan valokuvaajan mukaan henkilöauto oli pudonnut sortuman vuoksi kuoppaan Fleminginkadulla.

”Auto oli puoliksi kuopassa SOK:n pääkonttorin kohdalla. Siinä kohtaa oli vuotanut paljon vettä”, kuvaaja kertoi STT:lle noin puoli kymmeneltä aamulla. Hänen mukaansa paikalla oli muutama pelastusyksikkö.

Putkirikko tapahtui Satamaradankadun ja Aleksis Kiven kadun välissä, ja tie suljettiin liikenteeltä. Vettä pääsi myös Teollisuuskadulle, jossa poliisi ohjasi liikennettä. HS:lle annettujen tietojen mukaan vettä oli myös Kustaankadulla.

Teitä jouduttiin Helsingin Tieliikennekeskuksen mukaan sulkemaan myös muualla kaupungissa, kuten Hämeentien ja Violankadun kulmassa ja Bulevardilla Hietalahden­rannan päädyssä. Myös Violankadulla ja Bulevardilla Hietalahdentorin läheisyydessä oli sortumia.

Helsingin seudun liikenne HSL kertoo, että ainakin raitiotielinja 6 käyttää sunnuntaina poikkeusreittiä. Syyksi HSL ilmoittaa radalla olevan esteen. HSL arvioi poikkeustilanteen kestävän maanantaiyöhön saakka.

Ponnistelut vesivuodon löytämiseksi ja katkaisemiseksi jatkuivat illalla Hämeentien ja Violantien kulmassa.

Putkirikko haittaa liikennettä Teollisuuskadulla. Lukijan kuva.

Vesi tulvii Bulevardilla. Lukijan kuva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat