Sortuman vieressä kököttää auto, jolla Nataliia Lukhovytska pakeni Ukrainasta: ”Näky on samanlainen kuin sodassa”

Jo ennen kuin aurinko ehti nousta, putkia alkoi rikkoutua lähes peräjälkeen eri puolilla Helsinkiä. ”En muista uraltani vastaavan kokoluokan tapahtumaa”, sanoo palomestari Sami Lindberg.

Nataliia Lukhovytska tuli pyörällä katsomaan kuvassa takana olevaa autoaan, joka oli parkkeerattu aivan putkirikon aiheuttaman kuopan viereen.

13.11. 17:10

Isänpäivänä Helsinki heräsi tulviviin katuihin.

Jo ennen kuin aurinko ehti nousta, rikkoutuivat putket lähestulkoon peräjälkeen viidestä eri kohteesta eri puolilta kaupunkia.

Ensin runkoputki pamahti noin puoli seitsemältä rikki Fleminginkadulla, Satamaradan­kadun ja Aleksis Kiven kadun välissä. Vesi valui aina Teollisuuskadulle ja Dallapén­puistoon asti.

Noin tuntia myöhemmin pelastuslaitoksen tietoon tulivat putkirikot Violankadulta ja Hietalahden torilta Bulevardin päästä. Neljäs putkirikko vahvistui myöhemmin Kumpulantaipaleelta ja viides Rautalammintieltä.

HS kävi kolmen putkirikon tapahtumapaikalla.

Fleminginkadun pohjoisosassa vilkkuvat hälytysajoneuvojen valot. Kello lähestyy kymmentä.

Aikaisin aamulla havaitun putkirikon vuoto on saatu tyrehdytettyä, ja kaduille syöksähtänyt vesi on ehtinyt valua viemäreihin. Kiinteistöistä ja parkkihalleista vettä pumpataan yhä.

Katutasolla vuodosta muistuttaa liikenteeltä suljetun alueen lisäksi kaduille veden mukana tullut, lähinnä hiekasta koostuva maa-aines.

Sekä tietysti halkaisijaltaan noin kymmenen metrin kuoppa, jossa vesiputki on varhain aamulla rikkoutunut.

”Ei näin isoja putkirikkoja ihan joka vuosi satu. En muista omalta uraltani vastaavan kokoluokan tapahtumaa”, toteaa päivystävä palomestari Sami Lindberg.

Päivystävä palomestari Sami Lindberg ei muista uraltaan yhtä isoa putkirikkoa.

Pelastusautojen keskeltä, parinkymmenen metrin päässä kuopasta, erottuu yksinäinen henkilöauto. Sen omistajaksi tunnistautuu ukrainalainen Nataliia Lukhovytska.

”On kauheaa nähdä ison räjähdyksen jättämä aukko asfaltissa. Näky on aivan samanlainen kuin sodassa Ukrainassa”, hän sanoo.

Lukhovytska on kolme kuukautta sitten sotaa Suomeen paennut lääkäri, joka asuu Aleksis Kiven kadulla, vain kivenheiton päässä putkirikosta.

”Olen pelastautunut tällä samalla autolla Ukrainasta. Ehkä siksi tuntuu niin pahalta nähdä se näin lähellä räjähdyskuoppaa, vaikka tiedänkin, että kyse on vain putkirikosta.”

Putkirikkoa on saapunut ihmettelemään niin ikään Aleksis Kiven kadulla asuva Henry Bäckman.

”Asukasyhtiön tiedotuskanavasta luin aamulla, että osalla taloyhtiöstämme on mennyt vedet. Minulla ne ovat onneksi säilyneet”, Bäckman toteaa.

Heikki Roseliuksen isänpäivälounas jäi tänä vuonna väliin.

Ikävän käänteen päivälleen sai myös Staran työntekijä Heikki Roselius. Hänet hälytettiin kesken isänpäiväaamiaisen työmaalle.

”Aamukahvit ja -kakut ehdin sängyssä juomaan ja syömään, kun pomo soitti ja sanoi, että nyt on hätätapaus”, Roselius kertoo.

”Sanoin pomolleni, että odota minuutti. Kysyin asiaa vaimolta ja sain vihreää valoa. Isänpäivälounas jäi välistä, mutta nyt siten vietetään vähän erilaista isänpäivää”, Roselius naurahtaa ja alkaa aidata putkirikon räjähdyskohtaa.

Fleminginkadun putkirikko oli ensimmäinen, josta Helsingin pelastuslaitos sai tiedon.

Puu-Kumpulassa on kello yhdentoista aikaan hiljaista. Ajamme kuvaaja Juhani Niirasen kanssa hiljaa Limingantietä eteenpäin etsien kohtaa, jossa putkirikko on tapahtunut.

Äkkiä ohi ajaa kolme Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) huoltoautoa. Lähdemme seuraamaan huoltokolmikkoa.

Autot kääntyvät Limingantieltä kohti Kumpulantaivalta, josta löydämme yhden niistä paikallaan. Auton vieressä olevat kumpulalaiset, aivan tapaamispaikan vieressä asuvat Hanna ja Jussi Pakkala, kertovat huomanneensa vuodon jo puoli kahdeksan aikaan aamukävelyllään.

”Kävelimme Kumpulantaivalta ja ihmettelimme, miten oja tuntuu virtaavan. Se tuntui ensi alkuun ihanalta, aivan kuin Kumpulaan olisi tullut koski”, Hanna Pakkala sanoo.

Pian pariskunnalle kuitenkin paljastui, että kyse on putkirikosta.

”Nyt vettä on jo todella paljon enemmän ja se tulvii ihmisten pihoille”, Jussi Pakkala lisää.

Pakkalat kertovat putkirikon olevan aivan kulman takana Kumpulantaipaleella.

Lähdemme seuraamaan Pakkaloita putkirikon lähteelle.

Hanna Pakkala (vasemmalla), Jorma Ikonen sekä Jussi Pakkala ihmettelivät aivan kotitalojensa takana tulvivaa Kumpulanlaaksoa.

Veden valtaan joutunut Kumpulanlaakso näyttää auringonpaisteessa hetkellisesti kuin trooppiselta sademetsältä.

Puut ja pajukot nousevat parinkymmenen sentin vesikerroksesta. Osa Limingantien puolella olevien talojen piha-alueista on veden vallassa.

Keskeltä kaikkea, aivan Kumpulantaipaleen vierestä, vesi pulppuaa kuin lähteestä. Putkirikon luokse on kokoontunut kumpulalaisia ihmettelemään tapahtumaa.

”Heräsin tuossa reilu puoli tuntia sitten, eikä vettä tullut hanasta”, kertoo Kumpulan­mäellä asuva Joel Rinne.

”Vichyä oli onneksi jääkaapissa juotavaksi, mutta hampaat olisi mukava pestä”, koiransa kanssa aamukävelyllä oleva Rinne tuumaa ja jatkaa matkaansa.

Joel Rinne oli koiransa kanssa ihmettelemässä Kumpulantaipaleen putkirikon alkulähdettä.

Putkirikon takia liikenne oli puoliltapäivin poikki Bulevardilla Hietalahden kauppahallin vieressä.

Maisemanvaihto Kumpulanlaaksosta Bulevardille on valtava, vaikka ajomatkaa paikkojen välillä on vain seitsemisen kilometriä.

Korkeiden rakennusten ja raitiovaunukiskojen keskeltä erottuvat työkoneiden muodot. Puolen päivän aikaan veden tulo on jo lakannut, mutta liikenne on yhä poikki Bulevardin ja Hietalahdenrannan risteyksessä.

Täällä on sattunut onni onnettomuudessa, sanoo vapaapalokunnan (vpk) Harri Lappi.

”Putkirikko sattui aivan Bulevardin päässä. Vesi on valunut tästä paikasta pitkälti suoraan mereen, eivätkä kiinteistöt ole ilmeisesti juurikaan vahingoittuneet”, Lappi kertoo.

Vapaapalokuntalainen Harri Lappi Bulevardilla.

Liikenne on silti Bulevardilla poikki. Yhdellä Helsingin kalleimmista kaduista on halkaisijaltaan noin viisimetrinen, suorakaiteen muotoinen aukko.

”Onneksi tämä sattui sunnuntaina eikä huomenna maanantaina aamuruuhkan aikaan”, Lappi miettii.

Bulevardilla tapahtumapaikka on kerännyt kosolti katselijoita. Lähikorttelissa asuva Eeva Asikainen on tullut paikalle kolmen lapsensa, Milo Nuutisen, Elias Nuutisen ja Luukas Nuutisen kanssa.

”Ei ole meillä mennyt vedet, vaikka asumme ihan naapurissa”, Asikainen sanoo.

Lopulta tapaamme myös tutun miehen. Isänpäivälounaan työläisen haalareihin vaihtanut Heikki Roselius kävelee vastaan Bulevardin päädyssä aita kädessään.

”Heti tunnistin teidät. Seuraavaa kohdetta ollaan jo aitaamassa”, Roselius naurahtaa ja viilettää takaisin työnsä pariin.

Oikaisu 13.11. klo 21.25: Korjattu Eeva Asikaisen etunimi, joka oli aiemmin jutussa muodossa Eva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat