Helsingissä jo ainakin seitsemän putkirikkoa – Tämä tapauksista tiedetään nyt

Uusia putkirikkoja on havaittu keskustassa sekä Haagassa. Sunnuntaina tapahtui viisi putkirikkoa.

Maanantaina putkia tutkittiin Mikonkadulla. Paikalla ei näkynyt vuotoja kadun pinnalla.

14.11. 9:26 | Päivitetty 14.11. 20:11

Helsingissä ilmeni maanantaina aamupäivällä jälleen uusia putkirikkoja. Seudun ympäristöpalvelut (HSY) tiedotti maanantaiaamuna, että putkia hajosi Mikonkadulla Helsingin keskustassa sekä Haagassa Vaakatiellä.

Aamupäivällä ilmenneet putkirikot on nyt saatu korjattua.

Haagassa Vaakatiellä sattunut putkirikko saatiin korjattua hieman puolenpäivän jälkeen. HSY:n verkko-osaston johtaja Tommi Rantalan mukaan alueella oli aamupäivästä enimmillään noin 500 asukasta ilman vettä.

Ydinkeskustassa Mikonkadulla selvitystyöt putkirikon syystä ja tarkemmasta sijainnista olivat vielä alkuillasta kesken. Myös siellä vedensaanti kuitenkin sujui.

Mikonkadulla, Fennia-talon kohdalla Rautatientorin puolella parveili HSY:n työntekijöitä maanantaina noin kello 9.45.

Paikalla ollut HSY:n putkimestari Esa Toivonen kertoi, että menossa oli ”normaali vuotoepäily”.

”Kuuntelemme (putki)verkostoa, että onko tässä vuotoa,” Toivanen sanoi.

”Sen suurempaa dramatiikkaa tässä ei ole.”

Toivosen arvion mukaan kestää noin 1–1,5 tuntia, että HSY:n työntekijät saavat tietää mahdollisesta vuodosta.

”Joudumme haarukoimaan niin ison alueen”, Toivanen kertoi.

Toivosen mukaan ei ole tietoa, että vettä olisi levinnyt alueella kiinteistöihin.

Sunnuntaina Helsingissä tapahtui poikkeuksellisen laaja putkirikko. Ensimmäiseksi iso runkolinja rikkoutui Fleminginkadulla Satamaradankadun ja Aleksis Kiven kadun välissä kello kuuden aikoihin.

Lue lisää: Runko­linja rikkoutui Kalliossa sunnuntaina: Vesi tulvi pitkin kaupunkia, kaduilla sortumia

Sitä seurasi ketjureaktio, joka rikkoi putkia myös Kumpulassa, Vallilassa ja Punavuoressa.

Putkirikkojen korjaaminen alkoi välittömästi sunnuntaina. Violankadulla Hermannissa noin 300 asukasta oli ilman vettä koko sunnuntain, mutta vedenjakelu palautui maanantaiaamuun mennessä.

Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Seppälä sanoo, että useat putkirikot eri alueilla johtuvat todennäköisesti siitä, että ensimmäinen putkirikko muutti putkiverkostossa niin virtaussuhteita kuin painetilannetta.

Kun painetta kertyy liikaa putkistoon, antaa heikko kohta periksi.

”Jos [verkostossa] on alttiita tai herkkiä kohtia, olosuhteiden muutos aiheuttaa rikkoja lisää. Tässä on näköjään tapahtunut niin”, Seppälä sanoo.

Entä tuleeko putkirikkoja vielä lisää?

”Se riippuu siitä, miten hyvin ja nopeasti tilanne saadaan vakiinnutettua. Jos isot vuodot eivät jatku ja [nykyisiä vaurioita] päästään korjaamaan, tilanne alkaa pikkuhiljaa tasoittua. En kuvittele, että tilanne tästä huonompaan suuntaan menisi”, Seppälä sanoo.

”Nyt rikkoja on tullut jo aika monta, eiköhän tämä alkaisi riittää.”

Putkirikon laukaiseva tekijä ei vielä maanantaiaamuna ollut tiedossa. Tapahtumat lähtivät liikkeelle runkolinjasta, jonka halkaisija on noin 60 senttimetriä.

Todennäköisesti tämän ison putkirikon aiheuttama paineaalto aiheutti ainakin sunnuntaiset putkirikot. Putki antaa todennäköisimmin periksi eli repeää mutkakohdasta tai liitospaikasta.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) vesihuollon toimialan verkko-osaston johtaja Tommi Rantalan mukaan myös maanantaiaamuna havaitut putkirikot liittyvät todennäköisesti sunnuntain putkirikkoihin.

Kyseessä on Rantalan mukaan todennäköisesti tekninen vika. Lopullinen syy selviää tämän viikon aikana. Sabotaasi ja ilkivalta on suljettu pois.

”Me olemme käyneet putkirikkojen tapahtumapaikalla katsomassa ja sieltä on kaivettu auki, eikä mitään viitteitä tahallisuudesta ole”, Rantala sanoo.

Yksi selittävä tekijä on Rantalan mukaan putkiverkoston ikä. Rantalan mukaan Helsingin keskustan alueella on runsaasti saneerausvelkaa.

Rantala toteaa, että häiriötilanteita tulee mahdollisesti tulevaisuudessakin.

Sunnuntaisen tapahtumasarjan osalta putkirikot ovat todennäköisesti kuitenkin tässä, Rantala toteaa.

Oikaisu 14.11. klo 10.34: Toinen maanantain vuodoista havaittiin Haagassa, ei Pitäjänmäessä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat