Konkaripoliitikko Osmo Soininvaara: Helsingin putket häpeällisessä kunnossa

Pitkäaikaisen kaupunginvaltuutetun mukaan putkien korjaustarve on tiedetty mutta sitä ei ole haluttu nähdä.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara valtuuston kokouksessa marraskuussa 2021.

14.11. 12:43

Helsinki on päästänyt vesiputkensa häpeällisen huonoon kuntoon, kirjoittaa pitkäaikainen Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr) viestipalvelu Twitterissä.

HS:lle Soininvaara sanoo, että vesiputkiston korjausvelka on ollut hänellä tiedossa jo ainakin vuodesta 2008 saakka, jolloin hän oli kaupunkisuunnittelukunnan (nyk. kaupunkiympäristölautakunta) jäsen.

”Tällainen vaikutelma tuli, että tässä on korjausvelkaa, josta ei voi tietää, että ne [putket] romahtavat, mutta riski koko ajan kasvaa”, Soininvaara sanoo.

”Terve taloudenpito olisi edellyttänyt, että putket olisi korjattu ajat sitten.”

HSY:n vuoden 2021 arviointikertomuksessa mainitaan, että kuntayhtymällä on korjausvelkaa vesijohto- sekä jätevesi- ja sekaviemäriverkostossa yhteensä noin 530 kilometriä. Vuonna 2030 korjattavaa putkistoa olisi arvioiden mukaan 955 kilometriä.

HSY:llä on kokonaisuudessaan alueellaan 8 500 kilometriä vesijohto- ja viemäriputkistoa ja lisäksi 90 kilometriä vesihuoltoon liittyviä tunneleita.

Arviointikertomuksessa huomautetaan, että vesijohtoja on rakennettu eniten 1960-1980-lukujen välisenä aikana. Nämä noin 1 500 kilometriä putkistoa tulisi uusia noin 60-70 vuoden kuluttua käyttöönotosta eli seuraavien 20 vuoden aikana.

Putkien korjaustöiden sysäämisessä tulevaisuuteen on Soininvaaran mukaan ollut poissa silmistä, poissa mielestä -asetelma.

Vaikka putkien korjaustarve on ollut Soininvaaran mukaan ollut tiedossa, korjaustoimia ei ole haluttu tehdä, koska ne haittaisivat liikennettä. Toinen syy on niiden kallis hintalappu.

”Jos pitää mennä kylmään veteen uimaan, sitä mielellään lykätään koko ajan”, Soininvaara sanoo.

”Mannerheimintiekin olisi pitänyt korjata jo kauan aikaa sitten, mutta se on niin iso juttu, että sitä ei ole haluttu nähdä.”

HSY on kuntien yhteisesti omistama yhtymä, jonka päätökset tehdään poliittisesti.

Vuonna 2009 perustetun kuntayhtymän omistavat Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit.

Lue lisää: Helsingissä jo ainakin seitsemän putkirikkoa – Tämä tapauksista tiedetään nyt

Lue lisää: ”Kaikkien aikojen katuremontti” alkaa ensi keväänä Mannerheimintiellä Helsingissä

Lue lisää: Sortuman vieressä kököttää auto, jolla Nataliia Lukhovytska pakeni Ukrainasta: ”Näky on samanlainen kuin sodassa”

Lue lisää: Monttu nielaisi auton, vuoto pulppusi kuin lähde: kuvat ja videot näyttävät tuhon

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat