Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen valtion päivähoidon koulutuksen linjauksesta: ”Olemme tyrmistyneitä”

Vantaan kaupunginjohtaja pitää Helsingin yliopiston 700 koulutuspaikan hakemusta erittäin kunnioitettavana.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on niin suuri, että Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tyrmistyi, kun Helsingin yliopisto ei saanut lisäkoulutuspaikkoihin rahoitusta. Tilanne voi muuttua torstaina hallituksen lisätalousarviossa.

15.11. 15:45

Keskustelu varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksesta jatkuu. Tiistaina Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen antoi kannatuksensa Helsingin yliopiston hakemukselle kouluttaa 700 uutta ammattilaista.

”Näin ison koulutuksen järjestäminen ei ole helppoa edes Helsingin yliopiston kokoiselle organisaatiolle. Siksi olemmekin kaikki olleet tyrmistyneitä valtion linjauksesta olla myöntämättä koulutusrahoja.”

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom kertoi perjantaina, että yliopisto oli saanut opetusministeriöltä kielteisen päätöksen kahdeksan miljoonan euron lisärahoitukselle, jolla olisi saatu 300 maisterien koulutuspaikkaa ja 400 muuntokoulutuksen paikkaa.

Päätös oli tullut tiedoksi yliopistolle viikko sen jälkeen, kun tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) oli järjestänyt kriisikokouksen Helsingin seudun varhaiskasvatuksen työntekijäpulasta.

Lue lisää: Lisärahat päivä­hoidon koulutukseen evättiin viikko hätä­kokouksen jälkeen

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta pääsi tiistaina sopuun lisätalousarviosta, jonka sisällä on HS:n tietojen mukaan myös lisävaroja varhaiskasvatusalan koulutukseen. Hallitus käsittelee lisätalousarviota torstaina.

Varhaiskasvatuksen henkilöstötilanteen parantaminen on yksi Vantaan, mutta myös muiden pääkaupunkiseudun kuntien tavoitteita ensi kevään hallitusneuvotteluissa.

”Koulutuspaikkojen tarve on 1,5-kertainen nykytilaan verrattuna. Pääkaupunkiseudun kunnat tarvitsevat vuosikymmenen loppuun mennessä 6 000 varhaiskasvattajaa, joista 1 000 tarvitaan Vantaalle”, Viljanen sanoo.

Vantaalla on perustettu lisävakansseja väestönkasvun mukaisesti, mutta avoimiin työpaikkoihin ei ole saatu kelpoisia hakijoita. Siksi yliopiston koulutusohjelma on avainasemassa.

Ensi kevään hallitusneuvotteluissa Vantaa toivoo myönteisiä kirjauksia työllisyyden hoitoon, raideratkaisuihin ja lentoliikenteen toimialalle.

Isot kaupungit toivovat valtion kanssa uudentyyppisiä kumppanuussopimuksia, joilla taattaisiin tulevaisuuden kasvun eväitä.

Valtionosuusjärjestelmään Vantaa haluaisi muutoksia siten, että vieraskielisen väestön osuus huomioitaisiin paremmin. Erityisesti varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa vieraskielisten lasten määrä on niin suuri, etteivät valtionosuudet huomioi erityistarpeita riittävästi.

Kaupunki toivoo myös, että opetus- ja kulttuuriministeriö vihdoin tekisi kauan odotetun päätöksen Ilmailumuseon 8,5 miljoonan euron investointiavustuksesta. Muuten Ilmailumuseon muutto uusiin tiloihin hautautuu, koska kaupunki ei kykene uudisrakennusta yksin rahoittamaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat