Kuvat tyhjistä liiketiloista näyttävät Helsingin kivijalka­liikkeiden kadon

Helsingin Sanomat kävi kuvaamassa tyhjiä liiketiloja kaupungin keskustassa.

Kluuvikadulta on viime vuosina kadonnut useampi liike.

16.11. 19:07

Tyhjää, tyhjää ja tyhjää.

Kierros Helsingin keskustassa paljastaa totuuden: Helsingin keskustasta uhkaa tulla tyhjien liiketilojen näyttely.

Helsingin keskustan ydinkortteleissa on 780 liiketilaa, näistä tyhjillään on 15 prosenttia eli 117 tilaa. Tämä selvisi Helsingin kaupungin tilaamassa elinvoimalaskennassa, joka toteutettiin loka–marraskuussa.

Vielä puolitoista vuotta sitten keväällä ydinkortteleiden liiketiloista oli tyhjillään huomattavasti pienempi osa, 12,5 prosenttia.

Keskeisellä paikalla Kaivopihalla sijaitsevassa liiketilassa ei ole vuokralaisia.

Ydinkortteleiden tyhjien liiketilojen määrä on kasvanut 21:llä puolessatoista vuodessa. Jos mukaan lasketaan remontissa olevat ja kausiluontoiset tilat, on ydinkortteleiden liiketiloista tällä hetkellä käyttämättömänä yli 21 prosenttia.

Antiloopin korttelissa oleva Kämp Galleria valmistui vuonna 1999. Siellä ovat vuosien aikana toimineet useat merkkiliikkeet. Vielä 1980-luvulla Kämp Gallerian paikalla oli sisäpiha.

Yhä useamman liiketilan ikkunoita peittävät pahvit tai liiketilan mainos. Näin on myös Kämp Galleriassa.

Rautatieasemaa vastapäätä oleva Citycenter on pitänyt pintansa kauppakeskusten välisessä kilpailussa. Viime vuosina Citycenteriä on remontoitu useaan otteeseen. Viimeisin remontti valmistui tänä vuonna.

Lue lisää: Helsingin keskustan kauppakeskus Citycenter menee jälleen remonttiin

Citycenteriä on remontoitu tänä vuonna. Remontissa uusittiin muun muassa kerrosten alakatot, valaisinratkaisut ja lattiapinnat.

Liikekiinteistö Forum rakennettiin Mannerheimintien ja Simonkadun kulmaan Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952. Myöhemmin samalle paikalle rakennettiin nykyinen kauppakeskus Forum.

Tyhjää liiketilaa kauppakeskus Forumissa. Edes mainoslakanan kuvassa ei näy yhtään asiakasta.

Kaivokäytävä on yksi Helsingin vilkkaimpia kauttakulkupaikkoja. Silti senkin varrella on nykyisin tyhjää liiketilaa.

Kaivokäytävää remontoitiin viitisen vuotta sitten. Remontissa muun muassa lisättiin valaistusta.

Aleksanterinkatu on pitkään ollut yksi Helsingin tärkeimpiä kauppakatuja. Viime vuosina sen vetovoima on hiipunut. Vuonna 2020 kadulta lähtivät Aleksi 13 ja Minna Parikan kenkäliike.

Lue lisää: Autioituva Aleksi

Tässä liiketilassa toimi vaateliike Aleksi 13 vuoteen 2020 saakka. Liike toimi samassa osoitteessa vuodesta 1967 alkaen, ja sen lopettaminen suretti monia kaupunkilaisia.

Koronapandemia ja Ukrainan sota veivät venäläiset turistit Helsingistä. Moni kauppa pisti lapun luukulle.

Useat kaupoista ovat myös supistaneet aukioloaikojaan, lauantaisin palvelevien kauppojen määrä on laskenut puolessatoista vuodessa 34 kappaleella ja ravintoloiden 15 kappaleella.

Turkiksia myyvät liikkeet joutuivat ahtaalle, kun venäläisten matkailijoiden virta Suomeen tyrehtyi. Polar Turkiksen entinen tila on vapaana Aleksanterinkadulla.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat