Venäjänkieliset hakevat apua suomalaisen mielenterveysjärjestön auttavasta puhelimesta

Mielenterveysjärjestö Mieli ry avasi syyskuussa ukrainan- ja venäjänkieliset kriisipuhelinlinjat. Puheluita on tullut yli 150. Yleisin soiton syy on ahdistuneisuus ja arjessa selviämisen ongelmat.

Mieli ry:n ukrainan- ja venäjänkieliseen kriisipuhelimeen on tullut kahden viime kuukauden aikana runsaasti soittoja.

17.11. 8:35 | Päivitetty 17.11. 9:22

Mielenterveysjärjestö Mieli ry:n syyskuussa avaamiin ukrainan- ja venäjänkielisiin kriisipuhelinlinjoihin on tullut runsaan kahden kuukauden aikana noin 150 yhteydenottoa. Määrä on järjestön mukaan jatkuvassa kasvussa.

Soittajat ovat olleet pääosin 18–40-vuotiaita, ja heistä valtaosa on ollut venäjänkielisiä. Soittajista 60 prosenttia on ollut naisia.

Ukrainan- ja venäjänkieliset linjat ovat auki arkipäivisin neljä tuntia. Päivystäjinä toimivat kriisityön ammattilaiset, ja päivystäjiksi on työllistynyt myös Venäjän hyökkäyssodan takia Ukrainasta paenneita ammattilaisia.

Yleisimmät soiton syyt ovat olleet arjessa selviytymisen ongelmat ja esimerkiksi ahdistuneisuus, kertoo tiedotteessa asiantuntija Julia Bagrova Mieli ry:stä. Hänen mukaansa soittajat haluavat tietoa suomalaisista palveluista, esimerkiksi terveyskeskukseen tai koulujärjestelmään hakeutumisesta.

Tiedotteen mukaan kriisilinjoilla on keskusteltu myös läheisen tilanteesta, omasta sairaudesta, yksinäisyydestä, itsetuhoisista ajatuksista sekä maahanmuuttajataustaan liittyvästä kriisistä.

Bagrova sanoo tiedotteessa, että vain pieni osa hyökkäyssodan takia Suomeen paenneista on löytänyt kriisipuhelimen.

”Ihminen tarvitsee ensin katon pään päälleen ja elämän jonkinlaiseen järjestykseen. Vasta sitten on tilaa puhua tilanteen aiheuttamista tunteista ja traumoista. Siksi tarve puheluille kasvaa koko ajan.”

Kriisipuhelimeen on soittanut esimerkiksi HS:n haastattelema venäläistaustainen mies, joka on syntynyt Suomessa.

Vajaa kolmekymppinen mies kertoo identifioituvansa sekä venäläiseksi että suomalaiseksi – kuten myös sodanvastaiseksi henkilöksi. Hänellä on myös kaukaisia sukulaisjuuria Ukrainassa.

Siksi viimeiset runsaat puoli vuotta ovat olleet hänelle ”aikamoinen paskamyrsky”. Venäjän aloittaman hyökkäyssota aiheutti miehelle ahdistus- ja paniikkikohtauksia.

”Pitkään mietin, onko minulla tarpeeksi huono tilanne. Onko hätäni niin tärkeä, jotta voin soittaa kriisipuhelimeen”, mies kertoo.

Mies halusi puhua kriisilinjalle venäjäksi, koska on kasvanut sillä kielellä, ja sillä hän myös sanoittaa tunteitaan. Hän kertoo, että alkoi hyökkäyssodan jälkeen kyseenalaistamaan omaa venäläisyyttään.

Venäjässä on miehen mielestä edelleen paljon hyvää ja kaunista, ja hänellä lämpimiä lapsuudenmuistoja Venäjällä vietetystä ajasta. Sodan myötä kaikki hyvät venäläisyyden puolet joutuivat törmäyskurssille Venäjän raakojen sotatoimien kanssa.

”Syntyi sisäinen arvoristiriita: voinko olla ylpeä omasta identiteetistäni, kun venäläisyys assosioidaan sotaan?” mies kertoo.

Viimeiset kuukaudet ovat olleet hänelle henkisesti sekavaa, mies sanoo.

”Triggeröidyin kaikesta sotaan liittyvästä”, hän kertoo.

"Soitin kriisipuhelimeen, jotta saisin vastauksen siihen, miten voisin jatkaa arkea kaiken tämän koetun jälkeen.”

Kriisilinjalta mies sai pieniä konkreettisia keinoja, joilla hän kykenee lievittämään oloaan. Hänelle annettiin muun muassa hengitysharjoitusvinkkejä.

Nyt ne tuntuvat miehestä itsestäänselvyyksiltä, mutta ennen ensimmäistä puhelua hän osannut ajatellakaan sellaisia.

Kriisilinjan avulla hän onnistui tunnistamaan oman tilanteensa, tarpeensa ja mielenterveysvaivansa sekä oikeuttamaan pahan olonsa.

”Olin vähätellyt tunne-elämääni sodasta liian pitkään”, mies kertoo.

”Kriisilinjalta sain sanoitetuksi sen, että ongelmani on validi ja sille voi tehdä jotain.”

Ukrainankielinen linja palvelee numerossa 09 2525 0114 ja venäjänkielinen numerossa 09 2525 0115.

Juttua muokattu 17.11. klo 9.22: Tarkennettu, että ukrainan- ja venäjänkielisille asiakkaille on omat erilliset kriisipuhelinlinjansa. Lisätty jutun loppuun kriisipuhelinlinjojen puhelinnumerot.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat