Hus: Sähköpotku­lautailijoiden humalatila on edelleen ongelma

Sähköpotkulautailijoiden vammat vähenivät, kertovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tiedot.

Sähköpotkulautoja Sörnäisten rantatiellä.

16.11. 14:14

Sähköpotkulautailijoiden humalatila on edelleen ongelma, vaikka uudistukset ovat muuttaneet tilannetta parempaan suuntaan, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tiedotteessaan.

Sen sijaan onnettomuudessa aiheutuneiden vammojen määrä on vähentynyt selvästi.

Vuoden 2021 tammi-elokuussa Töölön tapaturma-asemalla sekä Meilahden ja Malmin yhteispäivystyksissä hoidettiin 386 sähköpotkulautailuun liittyvää vammaa. Vuonna 2022 vastaavan ajanjakson lukema oli 148.

Noin puolet loukkaantuneista sai vammoja pään alueelle, toiseksi yleisimpiä olivat raajojen vammat. Tänä vuonna noin puolet vammoista on ollut keskivaikeita tai vaikeita, ja vakavia tai erittäin vakavia vammoja oli 12 henkilöllä.

Vaikka yölliset vammat ovat vähentyneet, on humalassa ajaminen yhä ongelma.

Husin mukaan yöllisten sähköpotkulautavammojen on havaittu vähentyneen merkittävästi. Syyskuussa 2021 Helsingin kaupunki rajoitti sähköpotkulautojen yöllistä käyttöä sekä nopeuksia.

Humalassa olleiden osuus on myös laskenut 44 prosentista 35 prosenttiin vuonna tänä vuonna. Määrä on Husin mukaan silti yhä merkittävä.

Tulokset selvisivät Aalto-yliopiston toteuttamasta tutkimuksesta, jossa myös Hus oli mukana. HS uutisoi tutkimuksen tuloksista laajasti aiemmin keskiviikkona.

Lue lisää: Yllättävä muutos sähkö­potku­lautojen käyttäjissä: Loukkaantuneet aiempaa iäkkäämpiä

Hus tarjosi tutkimukseen aineistoa päivystysten ja ensihoidon hoitamista sähköpotkulaudoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat