Taimenpuron vesi muuttui maidonvalkeaksi Itä-Helsingissä

Taimenpuron vesi on ollut maidonvalkea jo kaksi päivää Itä-Helsingin Mellunkylässä. Päästölähde ei ole selvillä.

Mellunkylänpuro on ollut maidonvalkea kaksi päivää. Puroon on kulkeutunut hienojakoista maa-ainesta, jonka alkuperä ei vielä ole selvillä.

17.11. 9:18 | Päivitetty 17.11. 12:13

Itä-helsingissä valuu lietettä taimenpuroon.

Mellunkylänpuroon on jo kahden päivän ajan kulkeutunut hienojakoista maa-ainesta, joka on muuttanut kaupunkipuron maidonvalkeaksi.

Päästön aiheuttajaa ei vielä ole paikannettu, mutta Virtavesien hoitoyhdistyksen Virhon puheenjohtaja Jouni Simola on jäljittänyt päästön liittymäkohdan purossa Kontulantien ja Länsimäentien risteykseen.

Kontulantien ja metroradan ali Mellunkylänpuro kulkee putkessa.

”Aarrepuistossa ja putkituksen yläpäässä purovesi on kirkasta ja putkesta vesi tulee ulos valkeana”, paikalla käynyt Simola sanoo.

Valkoista ainesta on purossa vedenpinnasta pohjaan asti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että se kulkeutuu kalojen kiduksiin, mutta myös mahdollisesti tukahduttaa jo kutunsa päättäneiden taimenten mätiä.

Kuolleita kaloja ei ainakaan vielä ole havaittu. Torstaina vesi oli kirkastunut, ja purossa havaittiin eläviä kaloja.

Mellunkylänpuron tärvääntyminen on erityisen katkeraa puron eliöstölle, mutta se myös lannistaa niitä talkoolaisia, jotka kaksi vuotta sitten kunnostivat purouomaa taimenia varten.

”Kunnostettu parin kilometrin puroalue on päästöpaikasta alajuoksun suuntaan”, sanoo talkoisiin osallistunut Simola. Virhon vapaaehtoisten lisäksi puron kunnostukseen osallistuvat Suomenlahden Uistelijat.

Päästöstä on tehty ilmoitus sekä poliisille, pelastuslaitokselle että Helsingin kaupunkiympäristön palautekanavalle. Simola epäilee, että esimerkiksi öljypäästöjen torjunnassa käytetty puomitus ei tässä tilanteessa auta, koska ylimääräistä ainetta on purossa koko vesipatjaan paksuudelta.

Puroon päässyt aine ei tuoksu millekään, ja se tuntuu Simolan mukaan pölynkaltaiselta. Yksi mahdollinen päästölähde voisi olla maalämpökaivojen porausurakasta syntyvä maa-aines. Porauksessa käytetään runsaasti vettä porauskitkan viilennyksenä.

Lue lisää: Salakalastus ja kaloja julmasti kiduttava pyyntitapa rehottavat Helsingin parhaalla kalapaikalla – Yksi ryhmä erottuu kuitenkin edukseen

Lue lisää: Uhanalaisen taimenen eloa on häiritty viime aikoina pääkaupunki­seudulla – Kalastuksesta jopa tuhansien eurojen sakot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat