Mies nosti pääomatuloja yli kaksi miljoonaa euroa, mutta jätti verot maksamatta

Kuusikymppinen mies nosti pääomatuloja yli kahden miljoonan euron edestä, mutta ei kertonut siitä verottajalle.

20.11. 17:52

Helsingin hovioikeus korotti törkeästä veropetoksesta tuomitun miehen tuomiota. Mies sai vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Vuonna 1957 syntynyt jätti vuosien ajan ilmoittamatta verottajalle ulkomailta saamansa pääomatulot.

Yhteensä veroja jäi maksamatta yli 354 000 euroa.

Pääomatulot jäivät ilmoittamatta vuosina 2011– 2015. Tuloja oli yhteensä yli kaksi miljoonaa euroa.

Mies oli perinyt 1970-luvulla isoisältään Sveitsiin talletettuja varoja. Mies, joka on sekä Suomen että Sveitsin kansalainen, ei ollut ilmoittanut verottajalle niistä saatuja tuloja.

Syyttäjän mukaan mies oli toiminut näin järjestelmällisesti. Teolla on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja sitä on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä, syyttäjä toteaa.

Mies itse kertoi olleensa siinä käsityksessä, että pääomatuloja ei erikseen veroteta Suomessa. Hän kertoi maksaneensa pääomatuloista verot Sveitsiin.

Miehen mukaan teko ei ollut törkeä, koska hän maksoi verot saatuaan tiedon tilanteesta. Tilanne selvisi miehelle vuonna 2017, kun hänen perheensä varallisuusjärjestelyjen yhteydessä asiantuntija kertoi asiasta miehelle.

Mies vaati, että valtio korvaa hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen veropetoksesta. Käräjäoikeus ei pitänyt miehen toimintaa järjestelmällisenä.

Hovioikeus tuli kuitenkin siihen tulokseen, että mies on ollut tietoinen ilmoitusvelvollisuudestaan. Hovioikeus katsoi, että miehen on täytynyt tietää asiasta ennen vuotta 2017.

Hovioikeus korotti tuomiota kolmella kuukaudella ja muutti rikosnimikkeen törkeäksi veropetokseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat