Helsinkiläisnainen jäi kahden asunnon loukkuun: ”Kaikki säästöt menneet tähän”

Helsingissä arvoasuntoa myyvä nainen joutui yllättäen kahden asunnon loukkuun, kun asuntomarkkinat sukelsivat.

Helsingin asuntomarkkinat ovat hiljentyneet. Kuva asunnon yksityisnäytöltä viime toukokuulta.

22.11. 18:49

”Tämä tilanne on ihan sietämätön.”

Näin sanoo HS:n haastattelema nainen, joka on Helsingissä kahden asunnon loukussa. Hän otti asuntolainan uuteen asuntoon ennen kuin oli saanut vanhan myytyä, koska luotti, että vanha tulee menemään kaupaksi.

Toisin kävi. Nyt kaksi asuntolainaa ja kahdet asuntovastikkeet ovat imeneet hänet taloudellisesti ja henkisesti kuiviin.

Nainen ei esiinny jutussa nimellään asian arkaluontoisuuden takia. Hän on pitänyt asuntoloukkunsa salassa osalta läheisiltäänkin.

Nainen osti kevättalvella uuden asunnon Helsingistä kantakaupungin tuntumasta. Kaupat noin 70-neliöisestä kolmiosta tehtiin kevättalvella.

Vanhaan asuntoon, yli 80-neliöiseen kolmioon Etelä-Helsingissä, oli ensimmäinen näyttö keväällä. Asunto on ollut siitä lähtien myynnissä eli yli puoli vuotta.

”Anteeksi, että kiroilen, mutta se on ihan helvetin kauan”, nainen sanoo.

Lue lisää: Hypo: Asuntojen hintoihin tulossa poikkeuksellinen käänne, yhtä rajua laskua viimeksi vuonna 1995

Asuntoluotottaja Hypo ennusti perjantaina, että Helsingin seudulla asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna kolme prosenttia.

Muutos on merkittävä, sillä Suomen kasvukeskuksissa hinnat nousivat koko 2010-luvun. Nyt ihmiset ovat varovaisia ja asuntokauppa hyytynyt koronakriisiä edeltävälle tasolle.

Etenkin Helsingissä on totuttu, että asuntojen hinnat eivät notkahda. Nykyasuntomarkkinoiden voittajia ovat esimerkiksi ensiasunnon ostajat, häviäjiä muun muassa HS:n haastatteleman naisen kaltaiset asuntoloukussa olevat.

Kun naista pyytää kuvailemaan viimeistä runsasta puolta vuotta, hän alkaa miltei itkeä linjan toisessa päässä.

”En olisi ikinä voinut kuvitella, että minulle käy näin. En ikinä. Minulla on mennyt tähän kaikki säästöt.”

Hän kertoo säästäneensä vuosia pitkän tähtäimen suunnitelmana. Ideana oli muuttaa pienempään asuntoon, jotta eläkkeellä ei olisi enää asuntolainaa rasitteena.

Hän laski sen varaan, että Etelä-Helsingin asunto menisi kaupaksi nopeasti totuttuun markkinahintaan. Se olisi tarkoittanut yli 700 000 euroa. Asunto on alueella, jossa hintakehitys on ollut vakaassa nousussa jo pitkään.

Nainen sanoo olevansa sinänsä hyvässä asemassa, että hän on ostanut vanhan asuntonsa vuosia sitten. Pitkällä tähtäimellä hän tullee voittamaan asuntokaupassaan – kunhan Etelä-Helsingin asunto menee jossain vaiheessa kaupaksi.

Tämänhetkiseen tuskaan siitä ei kuitenkaan ole apua. Vaikka jossittelu ei auta, asunto olisi pitänyt myydä ennen Venäjän hyökkäyssotaa, nainen manaa.

”Ja asua vaikka hotellissa sen aikaa, että löydän uuden asunnon.”

Menneinä kuukausina naisen menot ovat ylittäneet tulot. Esimerkiksi hänen vanhassa asunnossaan kerättiin ylimääräinen vastike, eli nainen maksoi parilta kuukaudelta kaksinkertaisen vastikkeen.

Samalla hän maksoi asunnon putkiremonttilainan pois. Päälle tulivat vielä uuden asunnon kulut ja uuden asunnon väliaikaislainan eli bullet-lainan korot. Nainen kertoo ottaneensa keikkatyön päivätyönsä oheen ja joutunut lainaamaan omalta äidiltään rahaa selvitäkseen.

Kahden asunnon loukku näkyy arjessa unettomuutena ja toivottomuutena, nainen kertoo. Hänen on laskettava rahansa tarkalleen, jotta pystyy hankkimaan arkisetkin asiat, kuten ruoka- tai alusvaateostokset.

Arjen vähäiset juhlahetket ovat nyt sellaisia, jotka ennen olivat naiselle tuiki tavallisia.

”Eilen kävin kahvilla ja pullalla, jotka maksoivat 6,10 euroa.”

Nainen uskoo, että ennen pitkää vanha asunto menee kaupaksi, mutta lopullinen myyntihinta on kysymysmerkki. Hän kertoo laskeneensa myyntihintaa pariinkin otteeseen. Hän arvioi, että joutuu laskemaan alkuperäistä hintapyyntöä yli 100 000 euroa.

Kauppoja odottaessa kaksinkertaiset vastike- ja lainanhoitokulut nakertavat hänen talouttaan.

”Kuvittelin, että pystyisin rentoutumaan loppuelämän, mutta nyt lainaa onkin ihan perhanasti”, nainen kertoo.

Hän sanoo, että joutuu ottamaan uuden lainan selvitäkseen ahdingostaan.

”Positiivista on, että sain pankista lainalupauksen. Sen jälkeen nukuin viikon taas hyvin.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat