Nämä tahot on liitetty Helsinki-hallin ostaja­kandidaattien joukkoon

Entistä Hartwall-areenan saaga sai perjantaina uuden käänteen, kun monitoimihallin määräysvallan omistavat venäläisliikemiehet ilmoittivat myyntihaluistaan.

Aiemmin Hartwall-areenana tunnettu monitoimihalli on ollut käyttämättömänä keväästä asti. Kuva on huhtikuulta.

19.11. 16:15

Entisen Hartwall-areenan eli nykyisen Helsinki-hallin tuleva omistajuus on yhä auki, mutta käytännössä asia on nytkähtänyt huomattavan askeleen eteenpäin.

HS kertoi perjantaina, että monitoimihallin myymisestä käytännössä päättävät venäläiset oligarkit Roman Rotenberg ja Gennadi Timtšenko aikovat myydä osuutensa hallista. Asia selvisi perjantaina järjestetyssä halliyhtiön yhtiökokouksessa.

Lue lisää: Venäläiset oligarkit päättivät myydä osuutensa: Helsinki-halli aiotaan myydä

Helsingin suurimmalla tapahtuma-areenalla odotettiin vielä vuosi sitten korona-ajan päättymistä kuin kuuta nousevaa. Areenan kaikki ravintolatkin oli remontoitu koronaepidemian aikana, ja kaiken piti olla valmista.

Toisin kävi.

Kun Venäjä helmikuun lopulla hyökkäsi Ukrainaan, areenayhtiö sai unohtaa haaveet aiemmasta menestyksestään. Vastaremontoidut ravintolat odottivat asiakkaita, jotka eivät koskaan saapuneet.

Tapahtumat loppuivat, koska niiden järjestäjät lopettivat yhteistyönsä hallin kanssa. Maaliskuun alussa myös hallin pääsponsorina ollut juomayhtiö Hartwall irtisanoi yhteistyösopimuksensa halliyhtiön kanssa. Samalla monitoimiyhtiön nimi muutettiin Helsinki-halliksi.

Vuonna 1997 Pasilaan valmistunut tapahtuma-areena oli aikoinaan Hjallis Harkimon ideoima unelma. Yli 10 000 katsojaa vetänyt monitoimihalli on seissyt tyhjillään tätä juttua kirjoitettaessa yli kahdeksan kuukautta.

Hallin nettisivutkin näyttävät surullisilta, ikään kuin ne olisivat jo luovuttaneet, sillä konsertit, show’t ja urheilutapahtumat järjestetään muilla areenoilla.

Hallin omistajat Rotenberg ja Timtšenko kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin, ja ovat kansainvälisellä pakotelistalla Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen takia.

Lue lisää: Yle: Ulosotto­laitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa

Rotenberg ja Timtšenko omistavat halliyhtiötä Arena Events -yhtiönsä kautta. Yhtiöllä on alle puolet Helsinki Halli Oy:n osakkeista, mutta oligarkeilla on halliyhtiössä yli 90-prosenttinen määräysvalta.

Selkeää yksittäistä ostajaehdokasta ei HS:n tietojen mukaan vielä ole, mutta areenaan ovat osoittaneet kiinnostusta useat sekä ulkomaiset että suomalaiset tahot. Asian vahvisti myös areenan omistavan yhtiön hallitus perjantaina.

Hallitus ei suostunut paljastamaan sitä, kenen kanssa neuvotteluja aiotaan käydä ja miten kauppa on suunniteltu toteutettavaksi. Hallitus tiedotti yhtiön muille omistajille perjantaina, että venäläisliikemiesten osakkeiden myynti etenee ”kohtuullisesti”.

Muille yhtiön sijoittajille annetun tiedotteen mukaan perjantainen yhtiökokous tulee olemaan viimeinen, jossa Arena Events on mukana osakkeenomistajana.

Tähän mennessä ainoa kiinnostuksensa julkisuuteen asti tuonut henkilö on energiayhtiö St1:n omistaja Mika Anttonen. Anttonen on sanonut aiemmin olevansa kiinnostunut ostamaan hallin, jos kukaan muu ei sitä osta.

Ilta-Sanomien mukaan hallista on ollut kiinnostunut myös maailmanlaajuinen tapahtumapaikkojen hallintayhtiö ja live-tapahtumakokemusten tuottaja ASM Global. Yhtiö ei ole kommentoinut asiaa HS:lle tai muillekaan suomalaismedioille.

IS:n mukaan myös saksalainen vapaa-ajan tapahtumayritys CTS Eventim voisi olla kiinnostunut ostamaan hallin. Yhtiö on alan suuri toimija, joka järjestää konsertteja ja omistaa tapahtumapaikkoja. Yhtiö ei ole kommentoinut väitteitä kiinnostuksestaan julkisuudessa.

Kauppaspekulaatioihin kietoutuu myös Joel Harkimo.

Harkimo ilmoitti elokuussa ostaneensa oikeudet Jokerien edustusjoukkueeseen tavoitteenaan palauttaa seura pelikuntoon.

Harkimon tiedetään sanoneen, että hänen rahoittajansa olisi ensisijaisesti kiinnostunut peluuttamaan Jokereita Hartwall-areenana ennen tunnetussa hallissa. Rahoittajan henkilöyttä Harkimo ei ole paljastanut.

Lue lisää: Julkisuutta kaihtava sijoittaja haluaa palauttaa Jokerit ”Hartwall-areenalle” – Paavo Arhinmäki selittää vaikeaa haastetta

Se, mitä Helsinki-hallista määräysvaltaa käyttävät venäläisliikemiehet aikovat omistuksellaan tehdä, on tähän asti ollut hyvin epäselvää. Pakotteiden vuoksi myynnistä tulevia rahoja ei voida asiantuntijoiden mukaan maksaa suoraan heille. Asiantuntija-arvioiden mukaan kauppa voitaisiin suorittaa niin, että rahat sijoitetaan jäädytetylle tilille, joka vapautetaan mahdollisesti sodan loputtua.

Halliyhtiön hallitus ei ottanut perjantaisessa tiedotteessaan kantaa siihen, miten kauppa on tarkoitus suorittaa. Yhtiö korosti kuitenkin, että kauppa hoidetaan lakeja ja asetuksia kunnioittaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat