Nuorison keskuudessa Helsingissä leviää jälleen uusi muoti: Ilokaasun päihdekäyttö

Yläkouluikäisten vanhempia tiedotettiin uudesta muoti-ilmiöstä Helsingissä: Ilokaasun päihdekäytöstä.

Ilokaasupatruunat voivat olla esimerkiksi metallisia ja noin 10 sentin pituisia.

23.11. 13:46

Poliisi on viime aikoina havainnut nuorten aikuisten ja nuorten keskuudessa dityppioksidin eli tuttavallisimmin ilokaasun päihdekäyttöä.

Tästä syystä Helsingin yläkouluikäisten lasten huoltajille on lähetetty Wilma-palvelussa viesti, jossa ilmaistaan huoli ilokaasun yleistymisestä.

Viestissä sanotaan, ettei paniikkiin ole syytä, mutta siinä toivotaan, että huoltajat keskustelevat nuorten kanssa ilmiöstä ja sen riskeistä.

Viestin ovat allekirjoittaneet Helsingin poliisin nuorten ehkäisevän työn toiminto sekä Helsingin kaupungin nuorten ehkäisevä päihdetyö.

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista kertoo, että ilmiö on vielä marginaalinen mutta Wilma-viestillä haluttiin varmistaa, että se tunnistetaan.

Ilokaasun hallussapito tai käyttäminen ei ole laitonta, mutta sen välittäminen päihtymistarkoitukseen on.

"Pihvi on siinä, että ilokaasua tuodaan maahan ja välitetään nuorille päihteeksi. Se on ongelma, johon poliisinkin pitää puuttua”, Nissinen sanoo.

Kyseessä on eräänlainen ilokaasun toinen tuleminen, sillä se oli hetken suosittua 2010-luvun alkupuolella. Esimerkiksi HS:n Nyt-liite kertoi vuonna 2013 ilokaasubuumista.

Saman vuoden vappuna Helsingissä kiersi ”ilokaasuauto”, josta myytiin tarvikkeita juhlijoille.

Nissisen mukaan ei ole tiedossa, että ilokaasusta olisi viime aikoina koitunut hengen ja terveyden vaarantumisia.

Vaara on kuitenkin ilmeinen varsinkin, jos ilokaasua käytetään yhdessä alkoholin tai muiden päihteiden kanssa, hän sanoo. Tällöin esimerkiksi hengityslaman riski suurenee.

Ilokaasun päihdyttävä vaikutus on vain parin minuutin pituinen, jolloin sitä saatetaan käyttää useita annoksia peräkkäin. Tämä kasvattaa tajunnan menetyksen ja tapaturmien riskiä.

Lääkekäytössä ilokaasuun lisätään happea, mutta päihtymisessä sitä käytetään sellaisenaan. Ilokaasua käytetään joko suoraan ampullista tai jonkin apuvälineen avulla. Ilokaasupatruunoita myydään esimerkiksi kerman vaahdotukseen tarkoitettuihin sifonipulloihin.

Vaikka ilokaasuilmiö on vielä pienimuotoinen, siitä on Nissisen mukaan syytä olla ainakin hieman huolissaan.

”Kaasua käytetään päihteenä, mikä ei ole todellakaan sen tarkoitus.”

Nissinen sanoo, että poliisin havainnot ilokaasusta ovat keskittyneet 18 ikävuoden molemmin puolin, mutta käyttöä on havaittu myös yläkouluikäisissä.

Wilma-viestillä ollaan Nissisen mukaan ”etupeltoon liikenteessä”, jotta ilmiö ei laajene ja jotta ymmärrys lisääntyisi ja ilokaasun käyttö vähenisi.

Nissisen mukaan nuorten ilokaasuhavainnot eivät ole keskittyneet tietyille alueille Helsingissä vaan kokeiluja voi tapahtua missä päin kaupunkia tahansa.

Koska ilokaasun hallussapito ei ole laitonta, poliisi ei voi puuttua sen käyttöön kontrolliviranomaisena, Nissinen sanoo.

”Jos jollain on sitä hallussa, emme voi takavarikoida sitä, kun lainsäädäntö ei tunnista ilokaasua tässä kontekstissa. Sitten täytyy toimia näin ja viestiä asiasta muulla tavalla.”

Poliisilla on epäilyjä myös ilokaasun laittomasta välittämisestä.

”Eli joku on löytänyt tästä markkinaraon, ja sitäkin tässä yritetään torjua”, Nissinen sanoo.

Hänen mukaansa on oletus, että alaikäiset nuoret saavat ilokaasunsa esimerkiksi kiertävästä ajoneuvosta. Tiedot ilokaasua laittomasti välittävistä tahoista leviävät sosiaalisessa mediassa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen kuitenkin toteaa, että ilokaasun laitonta välittämistä koskeva esitutkinta on vielä vasta alkutekijöissään, eikä hän ota siihen vielä kantaa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat