Pari­kymppinen mies tuomittiin teini-ikäisen hyväksi­käytöstä, hovi­oikeus alensi tuomiota

Aikuinen mies oli ainakin kaksi kertaa yhdynnässä 14-vuotiaan tytön kanssa. Hovioikeudessa miehen vankeusrangaistusta alennettiin.

23.11. 19:45

Helsingin hovioikeus käsitteli tapausta, jossa lasten leirillä tavanneet 22-vuotias mies ja 14-vuotias tyttö olivat olleet yhdynnässä.

Käräjäoikeus oli tuominnut vuonna 1988 syntyneen miehen 1,5 vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeudessa miehen tuomio muuttui lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi ja tuomiota alennettiin neljällä kuukaudella.

Rikos tapahtui vuonna 2010. Uhri ja mies tapasivat ensimmäistä kertaa leirillä.

Tapahtumahetkellä 14-vuotias uhri oli kohdannut miehen leirillä useita kertoja. Viimeisenä iltana kohtaaminen leirinuotiolla johti yhdyntään.

Uhri kertoi olleensa ihastunut mieheen. Yhteydenpito jatkui leirin jälkeen, ja uhri kertoi ihastuneensa mieheen. Mies ei halunnut seurustella uhrin kanssa tämän nuoren iän vuoksi.

Uhri ja mies kuitenkin tapasivat joitain kertoja miehen asunnolla, ja olivat silloin yhdynnässä.

Mies kertoi, ettei oikein tajunnut ikäeroa, kunnes toisen kerran seksiä harrastaessa ajatteli, ettei se taida olla asiallista. Sen jälkeen seksiä ei miehen mukaan enää ollut.

Tapahtumista seurasi uhrille masennusta ja ahdistusta. Rikosilmoituksen uhri teki vuonna 2018.

Käräjäoikeus arvioi rikoksen tapahtumahetkellä voimassa olleen rikoslain perusteella törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.

Mies valitti asiasta hovioikeuteen. Hänen mukaansa rangaistus oli kohtuuttoman ankara.

Miehen mukaan uhrilla oli samaan aikaan ollut käynnissä toinen suhde, jossa uhriin kohdistettiin seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa. Miehen mukaan ei tämän vuoksi voitu näyttää, että uhrin psyykkinen kärsimys johtuisi juuri hänen toiminnastaan.

Omien sanojensa mukaan mies oli rohkaissut uhria ilmoittamaan omasta rikoksestaan poliisille. Valituksessaan mies kertoi, että oli pyrkinyt poistamaan tekonsa seurauksia olemalla uhrin tukena kymmenen vuoden ajan.

Hovioikeus päätyi harkinnassaan siihen, että miehen tekoon ei liittynyt sellaisia piirteitä, joiden vuoksi teon olisi katsottu olevan törkeä.

Mies tuomittiin hovioikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänen tuomionsa laski vuoteen ja kahteen kuukauteen. Mies määrättiin maksamaan uhrille 9 500 euroa erilaisia korvauksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat