Helsinkiin ollaan perustamassa kaksi uutta luonnonsuojelu­aluetta

Helsinki aikoo perustaa kaksi uutta luonnonsuojelualuetta: Yhden Viikkiin ja toisen Vartiokylään.

Kesäinen niitty Uussillanpuistossa. Alueella elää harvinaisia kasveja ja hyönteisiä.

24.11. 12:51

Kahden luonnonsuojelualueen perustamisprosessi etenee Helsingissä.

Toinen alueista on tulossa Uussillanpuistoon Vartiokylän pohjoisosaan ja toinen Viikin ja Myllypuron väliselle kallioselänteelle Hallainvuorelle.

Uussillanpuiston niityt ja Hallainvuori kuuluvat kaupungin luonnonsuojeluohjelman 2015–2024 kohteisiin.

Vartiokylään Itäväylän pohjoispuolelle Uussillanpuistoon kaavailtu suojelualue on 2,7 hehtaarin laajuinen. Tarkoituksena on säilyttää arvokas perinneympäristö.

Uussillanpuisto koostuu pääosin kasvilajistoltaan runsaista niityistä, jotka on luokiteltu uhanalaisiksi luontotyypeiksi. Kohteessa on myös puoliavointa puustoista perinnebiotooppia sekä vähän lehtoa ja kangasmetsää. Osa suojeltavaksi havitellusta kohteesta ulottuu geologisesti arvokkaalle muinaisrantakivikolle.

Kohteen uhanalaisia ja silmälläpidettäviä tai muuten harvinaisia kasveja ovat esimerkiksi keltamatara, ketoneilikka ja keväthanhikki.

Alueen monimuotoisen hyönteislajiston joukossa elää harvinaisuuksia, kuten pukinjuurimaamehiläinen, kultapiiskumaamehiläinen, niittykaskashukka ja etelänkoloampiainen.

Hallainvuori kohoaa yli 50 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja sen länsirinteet ovat lähes pystysuorat. Kohteessa on lehtoja, männikköä ja kangasmetsää sekä notkelmissa ja jyrkänteen alla suota. Suojeltavaksi aiottu ala on 42 hehtaaria.

”Hallainvuoren suojelu varmistaa tärkeän viheryhteyden säilymisen Vanhankaupunginlahdelta Kivikkoon ja edelleen Vantaan kautta Uudenmaan pohjoisempiin metsiin”, kaupungin tiedotteessa perustellaan.

Alue on ulkoilijoiden suosiossa, mutta siitä huolimatta eläimet löytävät sieltä rauhallisia turvapaikkoja. Kohteessa on uhanalaisia metsien ja soiden luontotyyppejä.

Alueella on myös uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja, kuten kuusensitkokääpä sekä hömö- ja töyhtötiainen.

Uusista luonnonsuojelualueista päättää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto torstaina, minkä jälkeen asia etenee kaupunginhallitukseen.

Lue lisää: HS:n kartta näyttää Helsingin, Espoon ja Vantaan ainutlaatuiset vihreät ihmeet

Lue lisää: Helsinki haluaa perustaa Kruunuvuoreen kaksi luonnonsuojelualuetta

Lue lisää: Ulkoilualue Espoon Luukissa joutui metsä­hakkuiden kohteeksi vahingossa

Lue lisää: Sukupuutto uhkaa Suomen vanhinta eläintä

Lue lisää: Luonto­kuvaaja todisti järkyttävää näkyä: Nainen usutti koiransa syömään valkoposki­hanhien poikasia Suomenlinnassa

Lue lisää: Luonnon­suojelualueilla tehdään käsittämätöntä ilki­valtaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat