Helsingin uuden pika­raitio­tien liikenne alkamassa reilusti etu­ajassa

Pikaraitiotie Raide-Jokeri on avautumassa matkustajaliikenteelle reilusti etuajassa.

Raide-Jokerin päätepysäkki Espoon Keilaniemessä oli viimeistelyä vaille valmis viime kesänä.

24.11. 12:22

Pikaraitiotie Raide-Jokeri on avautumassa matkustajaliikenteelle reilusti etuajassa, kenties jo ensi syksynä, projektiryhmä tiedottaa.

Alun perin urakan ajateltiin valmistuvan vasta vuonna 2024.

Tilaajan projektipäällikkö Juha Saarikoski sanoo, ettei rakentamisessa ole tapahtunut mitään yhtä nopeuttavaa tekijää.

”Vaikeuksia on ollut paljon, mutta juuri niiden vuoksi on moneen kertaan kammattu urakkaa läpi ja etsitty niitä keinoja, joilla työtä voidaan suoraviivaistaa ja nopeuttaa. Koska jos urakkaa voi ajallisesti puristaa, siinä säästyy myös rahaa”, Saarikoski luonnehtii.

Raide-Jokerin koeajot Helsingin Roihupellon varikolta ovat ensi viikolla etenemässä Oulunkylän ja Pirkkolan väliselle rataosuudelle. Tähän mennessä koeajot ovat sujuneet hyvin.

Marraskuussa tehdyt käyttöönottotestit ja koeajot ensimmäisellä reilun kuuden kilometrin matkalla ovat sisältäneet muun muassa vaihteenohjaus- ja liikennevalojärjestelmien testaamista sekä liikennöintiä eri olosuhteissa ja eri nopeuksilla.

Jos koeajot sujuvat suunnitelmien mukaisesti, ne saadaan valmiiksi kesäkuussa 2023.

Raide-Jokeri korvaa runkolinja 550 ja kulkee Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen.

Matkustajaliikenteen aloitus edellyttää riittävää kalustoa ja riittävää henkilökuntaa. Helsingissä on tällä hetkellä vasta kolme Artic X54 -vaunua.

Säännölliseen matkustajaliikenteeseen niitä tarvitaan vähintään 16. Tähän mennessä kalustotoimitukset ovat onnistuneet aikataulun mukaisesti, ja oletus on, että riittävä kalusto saadaan paikan päälle ensi syksyksi.

Kuljettajien rekrytointi uudelle linjalle alkaa ensi kuussa. Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne (entinen HKL) on kärsinyt viime aikoina kuljettajapulasta.

Kuljettajakursseja on alettu järjestää pandemiarajoitusten päätyttyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat