”Esplanadi laajenee” – Tutkija pitää Etelärannan suunnitelmaa parannuksena nykyiseen tilaan verrattuna

Tutkijat kiittelevät varovasti Eteläsataman uutta voittajaehdotusta ”Saaret”.

Havainnekuvissa Makasiinirantaan tulee rantabulevardi, jossa on runsaasti kasvillisuutta.

25.11. 14:10

Tutkijat suhtautuvat varovaisen toiveikkaasti Helsingin Etelärantaa koskeviin uusiin suunnitelmiin.

Tutkijat näkevät mahdollisuuksia elävän kaupunkitilan luomiseen siitäkin huolimatta, että tuoreessa voittajaehdotuksessa ”Saaret” ei ole lainkaan asuntoja.

Kolmionmuotoiset rakennukset muodostavat pieniä kaupunkitiloja ja näkymiä talojen välistä eri suuntiin.

Lue lisää: Eteläsataman kilpailun voitti ”Saaret” – HS esittelee voittajan havainne­kuvin

Makasiinirantaa kehittämällä kaupunki tavoittelee keskustaan lisää ihmisiä ja elämää.

Voittajaehdotus ”Saaret” antaa pohjan sille minkälaiseksi aluetta ryhdytään suunnittelemaan.

Uusiin rakennuksiin on kaavailtu ravintola-, liike- ja toimistotiloja sekä hotellia. Suojellut Olympiaterminaali ja Satamatalo naapurissa säilyvät ja täyttyvät vastaisuudessa kulttuuritoiminnoilla.

Lisäksi alueelle rakennetaan uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, josta järjestetään erillinen kilpailu myöhemmin.

Voittajaehdotusta on arvosteltu siitä, että Helsingin sydämeen tehdään tavanomaisen oloisia toimistotaloja. Toisaalta voittajaa on kiitelty siitä, että ehdotus sulautuu ympäristöön hyvin, eikä peitä tärkeitä maisemia.

Voittajaehdotus on parannus nykytilanteeseen, arvioi kiinteistöliiketoiminnan professori Seppo Junnila Aalto-yliopistosta.

”Jos vertaa nykyiseen parkkipaikkaan ja asfalttikenttään, kyllä se aluetta varmasti elävöittää.”

Junnila ei pidä ongelmana alueen elävöittämisen suhteen sitä, etteivät suunnitelmat sisällä asuntorakentamista.

”Puhutaan kuitenkin suhteellisen pienestä alueesta, ja siinä lähellä on jo asumista”, hän sanoo.

”Kuvien perusteella alue on suunniteltu puistomaiseksi. Voihan ajatella, että Esplanadi ikään kuin laajenee Makasiinirantaan.”

Nyt Makasiinirannassa on parkkipaikka ja Makasiiniterminaali.

Lopulta Makasiinirannan houkuttelevuuteen vaikuttavat varmasti palvelut, joita sinne tulee, sanoo Aalto-yliopiston kaupunkisuunnittelun lehtori Tommy Lindgren.

Hänen mukaansa kolmionmuotoiset ja keskenään limittäin olevat rakennukset muodostavat pieniä kaupunkitiloja, joilla on paljon potentiaalia.

”Elinvoimainen kaupunkitila vaatii ihmisiä, ja tosi oleellista on, miten paikka tulevaisuudessa rakentuu”, Lindgren sanoo.

”On syytä toivoa, että liiketiloissa oleva toiminta voi pitää alueen eläväisenä myös toimistotuntien ulkopuolella.”

Sellainen riski on olemassa, että alue vaipuu uneen iltaisin, jos tontilla ei ole ympärivuorokautista käyttäjäkuntaa, kuten asukkaita, Lindgren myöntää.

”Tulevan museon harteille pannaan nyt aika paljon painoa. Sen pitäisi toimia ympäristön uutena vahvana magneettina.”

Lindgrenin mukaan se voi onnistua, jos museo tarjoaa muutakin kuin näyttelyitä, esimerkiksi mahdollisuutta tutkia museon aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta, viettää aikaa ravintolassa ja nauttia näkymistä.

Suunniteltuja rakennuksia hän pitää arvokkaaseen merelliseen paikkaansa sopivana: mataluudellaan ne eivät varasta liikaa huomiota ja säilyttävät näkymät Tähtitorninvuorelta Helsingin siluettiin ja merelle.

Matalat rakennukset säilyttävät näkymät Tähtitornenvuorelta.

Professori Junnilan mielestä Makasiinirannan on turha lähteä kilpailemaan vetovoimasta esimerkiksi metroasemien yhteydessä olevien kauppakeskusten kanssa.

”Metroasemilla on ideana yhdistää kauppakeskukset ja asuminen. Se on arkea helpottava ja sitä kautta ihmisiä metroasemilla pitävä konsepti.”

Hänestä tuntuisi hassulta, jos Makasiinirannan kaltaisessa kulttuurikohteessa tai keskustassa ylipäänsä pyrittäisiin hakemaan ihmisiä arjen helppouden kautta. Hänestä sinne tullaan viihtymään ja viettämään aikaa.

”Uskon, että vähän kuin Barcelonan keskustaan, ihmiset tulevat Makasiinirantaan jonkin matkan päästä, jopa ulkomailta. Jos siihen laitettaisiin paljon asuinkerrostaloja, ei se parantaisi sitä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat