Sompasaareen tulossa arkkitehtonisesti kunnian­himoinen puu­kortteli

Mangrove-yhtiön kilpailutyön pohjalta toteutettava asuinalue saa energiaa maalämmöstä ja pyrkii mahdollisimman pieniin hiilidioksidipäästöihin.

Sompasaaren eteläkärkeen on tulossa kunnianhimoista puuarkkitehtuuria. Havainnekuvassa on Lundén Architecture Companyn suunnittelema puukerrostalo, joka oli osa Verkkosaaren puuverso -kilpailutyötä.

27.11.2022 18:14 | Päivitetty 29.11.2022 9:57

Sompasaaren eteläkärkeen on tulossa vähähiilinen ja arkkitehtuuriltaan kunnianhimoinen puutalokortteli. Nihtiin sijoittuvan kokonaisuuden toteuttaa rakennusyhtiö Mangrove yhdessä useiden suunnittelutoimistojen kanssa.

Mangrove ja Lundén Architecture Oy sijoittuivat Verkkosaaren puuverso -ehdotuksellaan kolmanneksi Helsingin kaupungin vuosina 2020–2021 järjestämässä kilpailussa.

Kilpailun tarkoituksena oli toteuttaa arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä mahdollisimman vähähiilinen ja energiatehokas viherkortteli. Uusien vähähiilisten asuinkortteleiden rakentaminen on osa Helsingin kaupungin aietta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Mangroven kilpailutyö oli kilpailuun osallistuneista ehdotuksista energiatehokkuudeltaan paras ja tuomariston mukaan luonnon moninaisuuden kannalta kunnianhimoinen.

Verkkosaaren puuverso -idea todettiin niin hyväksi, että sen toteuttamiseen varataan meren rannalta neljä tonttia, jotka rajautuvat Tihtaalinkatuun, Koukkupojankujaan ja Manttelimiehenkujaan.

Kortteliin on suunniteltu puukerrostalojen lisäksi kaksikerroksisia town house -tyyppisiä rakennuksia.

Rakennusalasta noin puolet, eli noin 3 375 kerrosneliömetriä, on vapaarahoitteisia omistus- ja vuokra-asuntoja. Loput asunnoista ovat valtion tukemia asumisoikeusasuntoja tai pitkän korkotuen vuokra-asuntoja.

Uuden asuinkorttelin energiatehokkuus perustuu puurakentamiseen, istutuksiin sekä maalämpöön. Kortteliin on tulossa runsaasti ulkoilutilaa, puita ja viherkasveja.

Verkkosaaren puuverso -ehdotus korostaa myös yhteisöllisyyttä ja kierrättämistä osana elämäntapaa.

Lue lisää: Onko tässä Helsingin hulppein uusi asuinalue? Meren kaikkialta ympäröimien talojen rakentaminen aloitettiin

Oikaisu 27. marraskuuta klo 20.45: lisätty tieto, että Mangrove osallistui Helsingin kaupungin järjestämään kilpailuun yhdessä Lundén Architecture Oy:n kanssa. Korjattu 29. marraskuuta klo 9.45 tieto, että Verkkosaaren puuverso olisi ollut kilpailun vähähiilisin ehdotus. Se oli kuitenkin ehdotuksista energiatehokkain. Pienimmät hiilidioksidilukemat sai Sfäärin kilpailutyö Hiiling.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat