Selvitys: Ruuan laatu on huono useissa ravintoloissa Helsingissä

Peräti 16 prosenttia ravintoloista otetuista ruokanäytteistä Helsingissä oli huonolaatuisia.

Green curry -annos.

28.11.2022 13:09

Ruuan laatu oli usein huonoa monissa helsinkiläisissä ravintoloissa, ilmenee tuoreesta selvityksestä, jossa 110 ravintolasta otettiin yhteensä 205 näytettä.

Näytteistä peräti 16 prosentissa ruoka arvioitiin laadultaan huonoksi ja 7 prosentissa laadultaan välttäväksi. 77 prosentissa näytteistä ei ollut huomautettavaa, Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Tiedot perustuvat Helsingin ympäristöpalvelujen selvitykseen, jossa tarkasteltiin ravintoloiden valmistamien ja jäähdyttämien ruokien laatua vuosina 2021–2022.

Näytteissä oli esimerkiksi kastikkeita, keitettyä riisiä ja kypsennettyjä liharuokia. Jos laatu todettiin huonoksi, ruuasta otettiin uusintanäyte.

Näytteistä saadut huonot tulokset johtuivat suurista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. Bacillus cereus aiheuttaa ruokamyrkytyksiä, ja sitä esiintyy ruuissa usein siksi, että ruuan jäähdytys on ollut puutteellista.

Enterobakteerit ovat yleensä suolistoperäisiä, ja niiden määrä kertoo siitä, miten hygieenisesti ruokaa on käsitelty kypsennyksen jälkeen.

Selvityksessä tarkasteltu aerobisten mikrobien luku kuvaa tuotteen hygieenistä laatua: se koostuu bakteerien, hiivojen ja homeiden kokonaismäärästä.

Bacillus cereus –bakteerit ovat itiöllisiä bakteereja, joita esiintyy yleisesti ympäristössä, ihmisten ja eläinten suolistossa sekä pieninä pitoisuuksina monissa elintarvikkeissa”, selvityksessä kerrotaan.

Valtaosa selvityksessä mukana olleista ruuista oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa.

Kun ruoka todettiin huonolaatuiseksi, olivat taustalla puutteet niiden jäähdytyksessä. Kun ruuan jäähdyttää nopeasti, bakteerit eivät pääse lisääntymään ja ruuan laatu säilyy hyvänä.

Huonolaatuisia näytteitä löytyi ravintoloista, joissa ei esimerkiksi ollut käytössä jäähdytyskaappia, sitä ei osattu käyttää tai ei käytetty lainkaan. Jäähdytyskaapin kapasiteetti oli toisinaan liian pieni, jolloin kaikkia ruokia ei voitu jäähdyttää sillä.

Ruokamyrkytysepäilyjä selvitettäessä on havaittu, että osa ruokamyrkytyksistä on johtunut virheistä ruokien jäähdytyksessä.

Lue lisää: Ruoka kallistuu ennätysvauhtia – etenkin nämä tuotteet nostavat nyt ruokalaskua

Lue lisää: Poikkeava tapa tehdä koulu­ruokaa osoittautui neron­leimaukseksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat