Länsi-Uudenmaan budjetista laiha sopu: Vanhusten maksuja ja tukia heikennetään Espoossa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella linjataan talousarviostaan, mutta poliittisista ryhmistä suuri osa käveli ulos neuvotteluista.

Länsi-Uudenmaan ensimmäisen budjettikäsittelyn suurin kiista on liittynyt kotihoidon asiakasmaksuihin ja omaishoidon tukeen.

29.11.2022 13:29

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on päästy sopuun budjetista.

Poliittinen riita repesi monella alueella ajankohtaisesta aiheesta. Kun asiakasmaksujen pitää olla samat, tehdäänkö muutoksia korottamalla niitä jossain vai laskemalla niitä toisaalla?

Länsi-Uudellamaalla päädyttiin kompromissiin, jossa espoolaiset häviävät, mutta alkuperäistä esitystä lievemmin.

Budjetista sovittiin marraskuussa poliittisten ryhmien neuvotteluissa, mutta neuvottelutuloksen taakse asettuivat vain aluevaltuuston ylivoimaisesti suurin ryhmä kokoomus, kolmanneksi suurin Rkp, keskusta ja Liike Nyt. Tämä riittää niukkaan enemmistöön, mutta muut eli Sdp, vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, Kd ja Vkk siis marssivat ulos.

Aluehallitus hyväksyi talousarvion maanantaina. Lopulliset päätökset tekee aluevaltuusto 13. joulukuuta

Kuten monella hyvinvointialueella, Länsi-Uudenmaan vuoden 2023 budjetti on laadittu kymmeniä miljoonia alijäämäiseksi.

Suurimmat kiistat ovat liittyneet kotihoidon ja vammaispalveluiden asiakasmaksuihin sekä omaishoidon tukeen.

Näissä on ollut kuntien välillä suuria eroja. Esimerkiksi kotihoidosta on aiemmin peritty korkein lain sallima maksu muualla Länsi-Uudellamaalla, mutta espoolaiset, kirkkonummelaiset ja kauniaislaiset vanhukset ovat päässeet halvemmalla.

Sote-uudistuksen jälkeen maksuja on pakko alueen sisällä yhtenäistää. Virkamiesesityksessä tämä olisi tapahtunut nostamalla näiden kolmen kunnan maksuja.

Niukan enemmistön kannattamassa budjettisovussa omaishoidon palkkioiden ja asiakasmaksujen porrastamiseen lisättiin rahoitusta. Se ei kokonaan peru tarvetta korottaa maksuja tai alentaa palkkioita.

Espoolaiset ovat yhä monessa kohtaa häviäjiä, mutteivät niin paljon kuin alkuperäisissä esityksessä. Muualla Uudellamaalla monissa tapauksissa tilanne ei muutu tämänvuotisesta, mutta esimerkiksi omaishoidon tuissa osassa palkkioluokkia tuet nousevat muualla Espoon tasolle.

Lisäksi esimerkiksi hoitojonojen purkamiseen palvelusetelien avulla lisättiin 800 000 euroa ja ruotsinkielisten palvelujen kehittämiseen 100 000 euroa. Hus-yhtymän rahoitusta kasvatettiin neuvotteluissa 3,3 miljoonaa.

Näin Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastuslaitoksen menot olisivat ensi vuonna 1 734 miljoonaa euroa eli 71 miljoonaa enemmän kuin vuodelle 2023 myönnetty rahoitus.

Alijäämän paikkaamiseksi hyvinvointialue laskee, että sen pitäisi saada nipistettyä menoista tai lisää rahoitusta niin paljon, että se jäisi vuonna 2024 miljoonan plussalle ja vuonna 2025 jo 69 miljoonaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat