Helsingin poliisijohto: Jengiytymistä pitää ehkäistä nopeammilla oikeus­käsittelyillä

Helsingin poliisijohto vaatii jengiytymisen vastaisia, ennaltaehkäiseviä toimia.

Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio.

28.11.2022 15:34

Helsingin poliisijohto vaatii katujengikehityksen pysäyttämiseksi ennaltaehkäiseviä toimia.

Tällaisia keinoja olisi esimerkiksi nuorten rikos- ja oikeusprosessin nopeuttaminen, tiedottaa Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio. Se helpottaisi rikoskierteen katkaisua ja auttaisi myös rikoksen uhreja, tiedotteessa todetaan.

Rikosten taustalla on yleensä Aapion mukaan syrjäytyminen, päihteet, persoonallisuuden piirteet sekä häiriöt. Tämä koskee Aapion mukaan uhreja ja tekijöitä.

Esimerkiksi ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat poliisin mukaan kantaväestöä useammin sekä rikoksesta epäiltynä että joutuvat useammin rikosten uhriksi. Samoin kodin ulkopuolelle sijoitetut nuoret korostuvat rikosten tekijöinä ja uhreina.

Ennaltaehkäisyssä pitäisi keskittyä myös asuinalueiden eriytymiskehityksen jarruttamiseen ja koulujen sekä lastensuojelun toimivuuteen.

Poliisin tiedotteen mukaan ensimmäiset havainnot varsinaisesta katujengi-ilmiöstä tehtiin toukokuussa 2021, kun väkivallan kierre kahden eri ryhmän välillä alkoi. Näitä vakavia rikoksia tutkittiin tehokkaasti ja Helsingin poliisi esti lokakuussa 2021 katujengien välisen väkivallanteon Kaivohuoneella.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat