Sipoon kunnan pikku­jouluista syntyi kohu – Esiintyjät tilannut päällikkö: he eivät olleet strippareita

Kunnan pikkujouluista nousi kohu, kun esiintyjinä nähtiin burleskitaiteilijoita.

Sipoon kunnan työntekijöiden pikkujoulua vietettiin viime perjantaina.

28.11.2022 21:48

Sipoon kunnan henkilöstö vietti pikkujouluja perjantaina. Juhlien jälkipuinti on jatkunut pitkälle maanantaihin, kun eri mediat uutisoivat juhlissa esiintyneen kaksi naisstripparia, jotka riisuivat itsensä lähes alastomiksi.

Esiintyjät oli tilannut paikalle kunnan uusi kulttuuri- ja vapaa-ajanpäällikkö Christian Sandström.

Mitä juhliin siis oli tilattu ja miksi?

Sandströmin mukaan ei ainakaan strippareita, vaan burleski-taiteilijoita. Tarkoituksena oli viihdyttää juhlijoita.

Burleski taiteenlajina tarkoittaa teatraalista, jopa karrikoivaa ja yleensä pikkutuhmaa esitystä. Helsingin Sanomissa burleskin kuvailtiin muuttuneen ”kaiken kansan pikkujouluhuviksi” jo vuonna 2014, joten uudesta villityksestä ei ole kyse.

Ensin juhliin oli ajateltu tilattavan miestanssijoiden ryhmä Hunksit, Sandström sanoo.

”Sanoin vaan, että minusta olisi paljon hienompi tällainen taiteellinen burleski-esitys”, hän kertaa tapahtumia.

”Se on kuitenkin taiteenlaji, joka on salonkikelpoinen ollut jo aika pitkään, arvostettu ja vaikea taidemuoto.”

Esityksen tarkoituksena oli piristää henkilökuntaa. Tilauksessa oli alle puolen tunnin esitys, joka esitettiin alkuillasta.

Sandström arvelee vyyhdin syntyneen monen tekijän summana.

”Ehkä joku ei ihan ymmärtänyt, tai ei tiedä mitä burleski on”, Sandström pohtii.

”Mutta sehän ei ole strippiesitys, eivätkä nämä taiteilijat todellakaan ole strippareita.”

Asiasta kertoi ensin Östnyland-lehti.

Alun perin toiveena oli saada paikalle Sandströmille entuudestaan tuttu ryhmä, jonka hän ajatteli sopivan tilaisuuteen. Kun tämä ryhmä ei päässytkään, etsittiin tilalle toinen esiintyjä.

Uusi esiintyjä ei ollut Sandströmille ennestään tuttu. Ohjelmanumerossa oli kaksi esiintyjää, itse tilattu taiteilija ja hänen kumppaninsa.

”Sen takia emme tietäneet ihan tarkalleen, kuka meille tuli esiintymään.”

Esiintyjän sivuilla mainostetaan nimenomaan burleskia, ja hän on ollut mukana myös Helsinki-päivän ohjelmistoon kuuluneessa show’ssa.

Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas kertoi Ilta-Sanomille lähettäneensä henkilökunnalle pahoitteluviestin tapahtuneen johdosta.

Sandström itse kertoo yllättyneensä juhlista syntyneestä kohusta. Hän arvelee, ettei osa yleisöstä ymmärtänyt mitä burleski on. Tai sitten he ymmärsivät, mutta eivät vain pitäneet siitä.

”No, kaikkien ei aina tarvitse tykätä kaikesta.”

Kulttuuri- ja vapaa-ajanpäällikkönä Sandström on toiminut syksystä asti, mutta sitä ennen hänet tunnettiin etenkin näyttelijänä.

Taustansa vuoksi hän sanoo tietävänsä, että työn leimaaminen joksikin muuksi tuntuu taiteilijasta ”aikamoiselta iskulta vasten kasvoja”, etenkin kun esiintyjät itse korostavat numeronsa olevan kunnianosoitus naiseudelle.

”Olen todella pahoillani näiden taiteilijoiden puolesta, että heitä riepotellaan näin.”

Sandström ei itse lopulta ollut juhlissa paikalla, eikä osaa siksi kuvailla paikalla olleiden ensireaktioita. Juhlien jälkeen tulleen palautteen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että ainakin osa juhlijoista koki ohjelmanumeron virkistävänä vaihteluna.

”Mutta luulen, että muutama soraääni on pahoittanut mielensä tästä esityksestä ja sen takia tästä on nyt noussut kauhea haloo.”

Jälkikäteen ajateltuna Sandström arvelee esiintymisajan olleen huono. Ehkä ohjelmanumero olisi sopinut paremmin loppuiltaan, hän pohtii.

Ensi vuoden pikkujoulujen esiintyjiä valitessa tullaan kuulemaan henkilöstöä ja heidän toiveitaan, Sandström suunnittelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat