Maahanmuuttajajärjestöä epäillään poikkeuksellisesta avustusvarojen väärinkäytöstä

Yli miljoona euroa erilaisia avustuksia saanut Helsingin seudulla toimiva yhdistys käytti saamiaan rahoja muun muassa kuntosalimaksuihin ja hierontakäynteihin. Poliisi tutkii asiaa.

Tule Mukaan ry hyödynsi Sorasodin logoa. Sen lisäksi Vantaan kaupungin mukaan toimintakertomukset ja tavoitteet muistuttivat toisiaan.

8.12.2022 13:01 | Päivitetty 8.12.2022 15:26

Helsingin seudulla toiminutta järjestöä epäillään poikkeuksellisesta avustusvarojen väärinkäytöstä. Somali Reconstruction And social Development ry eli Sorasod ehti 16 toimintavuotensa saada yli miljoonan euron edestä erilaisia avustuksia ennen kuin sen tarina päättyi konkurssiin vuonna 2018.

Vantaalaisen Sorasodin taustalta paljastui mittava avustusten väärinkäyttö, jota poliisi tutkii parhaillaan törkeänä avustuspetoksena.

Sorasod sai avustusta muun muassa Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY), sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta, ulkoministeriöltä ja Vantaan kaupungilta.

Avustusvarojen väärinkäytökset tulivat ilmi, kun STEA suoritti kesällä 2018 tarkastuksen Sorasodille myönnetyistä avustuksista. Rutiinitarkastus johti 109 738 euron takaisin­perintään ja rikosilmoitukseen.

Tapauksen esitutkinta valmistuu poliisin arvion mukaan kevättalvella.

Sorasod perustettiin lokakuussa 2002. Yhdistyksen alkumetreiltä asti mukana oli mies, jota tässä artikkelissa kutsutaan toiminnanjohtajaksi.

Mies ehti kymmenen vuoden aikana toimia paitsi Sorasodin toiminnanjohtajana, myös puheenjohtajana, sihteerinä ja projektipäällikkönä. HS ei julkaise hänen nimeään, koska tapauksessa on kyse vasta rikosepäilystä.

Järjestön toiminnan ydin oli maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten tukeminen. Heille järjestettiin läksykerhoja ja leiritoimintaa.

Sen lisäksi yhdistyksellä oli ulkoministeriön tuella toteutettu kehitysyhteistyöprojekti, Waaberi-koulu Somaliassa. Kouluhanke sai vuosina 2011–2016 Ulkoministeriön valtionavustusta yli 450 000 euroa.

Suomessa Sorasod teki runsaasti yhteistyötä muiden järjestöjen ja julkisten toimijoiden kanssa. Nuorille järjestettiin futsal-pelejä ja maahanmuuttajille neuvontaa työnhaussa.

Vuosina 2013–2016 rahapelituottoja jaettiin Sorasodille RAY:n kautta yli 400 000 euroa.

Vuoden 2017 alusta Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät uudeksi rahapeliyhtiöksi Veikkaus Oy:ksi. Sen jälkeen veikkausvaroja on jakanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Vuosien 2017 ja 2018 aikana STEA myönsi Sorasodille avustuksia 551 744 euroa. Kaikkia avustuksia yhdistys ei ehtinyt nostaa.

Avustuksia oli myönnetty muun muassa länsivantaalaisten maahanmuuttajantaustaisten nuorten ja lasten koulunkäynnin tukemiseen, katupartiointiin ja iltapäivätoimintaan sekä maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden työllistämisen edistämiseen.

Tule Mukaan ry toimitti Helsingin kaupungille runsaasti kuittimateriaalia. Kaupungin mukaan kuittien ja laskujen numerointi oli sekavaa, eikä usein täsmännyt kirjanpitoon

Avustusrahoja oli STEA:n tarkastusraportin mukaan käytetty myös lukuisiin kohteisiin, joihin niitä ei ollut tarkoitettu – muun muassa hierontoihin, vaippoihin ja ulkomaanpuheluihin. Hankkeiden kuluiksi oli merkitty myös kuntosalin jäsenmaksuja toiminnanjohtajalle sekä hänen kotiinsa tilattuja vitamiineja.

Avustuksilla maksettiin myös pysäköintisakkoja sekä toiminnanjohtajan peruuttamattomasta hammaslääkärikäynnistä veloitettu maksu. Hänen kotiinsa tilattiin ja asennettiin pyykinpesukone, joka maksoi yli 400 euroa.

Hankkeille oli merkitty yli 15 000 euron edestä matkakuluja. Kilometrikorvauksia oli maksettu toiminnanjohtajalle ja hänen yhdistyksen hallitukseen kuuluville perheenjäsenilleen yli 12 000 euron edestä.

Tarkastuskertomuksessa kiinnitettiin huomiota myös maksuihin, joita Sorasod oli maksanut pienemmille yhdistyksille käteisellä. Käteismaksut merkittiin esimerkiksi seminaarikuluiksi ja siirrettiin yleensä toiminnanjohtajan tilille.

Käteismaksukäytäntö antaa aiheen epäillä kulujen oikeellisuutta, raportissa sanotaan.

22-sivuisessa tarkastusraportissa yhdistyksen taloudenpito arvioitiin heikoksi. Avustuksen saajan todettiin toimineen merkittävältä osin avustuspäätöksen sekä avustuksen käyttöä sääntelevän lainsäädännön vastaisesti.

Ruokaostoksia selitettiin usein nuorten kerhojen tarjoiluilla sekä kokkikerhoilla, joita järjestettiin toiminnanjohtajan mukaan hänen kotonaan.

Loppukesästä 2018 avustusten maksatus Sorasodille keskeytettiin lopullisesti.

Keskeytyspäätöksen perusteena olivat tarkastuksella paljastuneet vakavat puutteet avustuksen saajan kirjanpidon ja sisäisen hallinnon järjestämisessä sekä perusteltu aihe epäillä, että merkittävä osa avustuksesta oli käytetty muuhun kuin avustuspäätöksen mukaiseen toimintaan.

STEA suorittaa vuosittain kymmeniä tarkastuksia yhdistyksissä, joille se myöntää avustuksia. Avustusten takaisinperintä ei ole mitenkään erikoista. Mutta Sorasodin tapaus on siitä poikkeuksellinen, että yleensä takaisinperinnät liittyvät kirjanpidollisiin virheisiin, sanoo STEA:n valvontapäällikkö Juuso Heikkilä.

”Se että valtionavustuksia käytetään yksityisiin elantomenoihin on meidän tarkastustoiminnan ja havaintojemme perusteella hyvin harvinaista”, Heikkilä sanoo.

Erilaisten avustusten ja hankerahoitusten lisäksi Sorasod keräsi jäsenmaksuja ja lahjoituksia. Pelkästään vuonna 2017 niitä kertyi yli 17 000 euroa.

Rahoitusta tuli myös Vantaan kaupungilta, kaikkiaan lähes 25 000 euroa.

Syyskuussa 2018 Sorasod hakeutui konkurssiin. Kolme kuukautta myöhemmin konkurssi raukesi varojen puutteessa.

Vuonna 2019 järjestön tuhkasta nousi uusi yhdistys, Tule Mukaan ry. Toinen rekisteröinnin yhteydessä ilmoitetuista vastuuhenkilöistä oli sama kuin Sorasodissa. Toiminnanjohtajasta tuli yhdistyksen asiantuntija.

Yhdistyksen säännöissä kerrottiin, että sen tarkoituksena on edistää luonnonkatastrofien ja suuronnettomuuksien uhrien sekä vähävaraisten ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja pyrkiä parantamaan heidän elämänlaatuaan.

Toiminta käynnistyi nopeasti. Kirjanpidon mukaan vuonna 2020 lahjoituksia oli kerätty yli 4 000 euroa ja jäsenmaksuja 8 000 euron edestä.

Lisäksi yhdistys on hakenut avustuksia muassa muassa Aluehallintovirastolta sekä Vantaan ja Helsingin kaupungilta. Vantaan kaupunki hylkäsi hakemuksen. Taustalla olivat Sorasodin konkurssin vuoksi selvittämättä jääneet hankekulut.

Helsinki myönsi yhdistyksen nuorisotoimintaan vuosille 2020 ja 2021 tuhansia euroja.

Vuoden 2021 alkupuolella yhdistykseltä pyydettiin selvitystä ensimmäisten avustusten käytöstä. Kaupungille toimitettiin puutteellinen tilinpäätös, josta ei pystytty seuraamaan avustusten käyttöä.

Helsingin kaupungille toimitettujen selvitysten perusteella vaikuttaa siltä, että Tule Mukaan ry toimii samalla tavalla kuin Sorasod.

Nuorisotoiminnan menoihin oli lisätty muun muassa toiminnanjohtaja sähkölaskut ja tämän uusi astianpesukone. Syyksi hän kertoi, että hänen kotonaan järjestetään yhdistyksen kokkikerho.

Leiritoiminnaksi oli nimetty runsaasti henkilökohtaisilta menoilta vaikuttavia kuluja. Aurinkolaseja. Huuhteluainetta. Autopesuja. Sängynpääty Ikeasta, ja ruokailu Ikean ravintolassa.

Keväällä 2022 Helsinki teki ensimmäisen päätöksen avustusten takaisinperinnästä. Yhdistys maksoi takaisin vuonna 2020 maksetut avustukset. Tällä hetkellä käynnissä on prosessi myös muiden maksettujen avustusten takaisinperinnästä.

Tule Mukaan ry esittelee kotisivuillaan toimintaansa. Kuva Punkaharjulta, jossa järjestettiin kulttuuria ja maaseutua tutuksi tekevä leiri. KUVA: Kuvakaappaus Tule Mukaan ry:n kotisivuilta

HS soitti ensin naiselle, joka on toiminut molempien yhdistysten vastuuhenkilönä. Tämä neuvoi olemaan yhteydessä toiminnanjohtajaksi tässä artikkelissa kutsuttuun henkilöön, joka kuulemma vastaa suurin piirtein kaikesta yhdistyksen toiminnasta.

Toiminnanjohtaja kiistää käyttäneensä avustusrahoja henkilökohtaisiin menoihinsa.

”He valehtelevat sataprosenttisesti”, hän vastaa STEA:n raportista kysyttäessä.

Esimerkiksi pysäköintisakko tuli hänen mukaansa autolle, joka oli vuokrattu Sorasodille. Toiminnanjohtajan mukaan ei ole laitonta maksaa työntekijöiden terveys- ja liikuntamenoja. Pesukone hankittiin, jotta yhdistyksen leireillä käyttämiä lakanoita voitaisiin pestä.

Myös Helsinki on laittanut yhdistyksen suurennuslasin alle, eikä Helsingin kaupunginkaan tiedot pidä paikkaansa, toiminnanjohtaja viestittää myöhemmin sähköpostilla.

Toiminnanjohtajan mukaan kyseessä on henkilökohtainen hyökkäys, joita on hänen mukaansa ollut aiemminkin. Hän sanoo luottavansa suomalaiseen oikeusjärjestelmään.

Helsingin kaupungille toimitettiin kuitteja muun muassa kylpytakin ja pitkien kalsareiden ostosta osana avustusten kirjanpitoa.

Oikaisu 8.12.2022 kello 15.26: Vuosina 2013–2016 RAY:n jakamat avustukset eivät olleet Veikkaus-voittoja, toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin. Jutussa myös kerrottiin virheellisesti, että STEA olisi lopettanut avustuksen maksatuksen Sorasodille loppukesästä 2019. Maksatus Sorasodille keskeytettiin 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat