Vuosia suunniteltu Töölön kylpylä­hotellihanke näyttää vihdoin toteutuvan

Töölön merenrantaan kaavailtu kylpylä­hotelli on etenemässä. Rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna.

Taivallahden kylpylähotellin ympäristöön tulee puisto ja rantareitti. Samalla on tarkoitus laajentaa Hietarannan uimarantaa.

1.12.2022 19:00 | Päivitetty 1.12.2022 20:38

Vuosia suunnitteilla ollut kylpylähotellihanke Etu-Töölön Taivallahdessa Helsingissä näyttää vihdoin ja viimein toteutuvan.

Meritähden muotoinen hotelli tulee Hietarannan ja Taivallahden venesataman väliselle alueelle Hiekkarannantien pohjoispuolelle. Kylpylähotellin kaava on ollut tontilla jo vuodesta 2009.

Kylpylähotellista järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2019. Sen voittivat arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara helsinkiläisestä arkkitehtitoimistosta Avanto-Arkkitehdeistä. He ovat suunnitelleet myös esimerkiksi Hernesaaren Löylyn.

Nyt kehitteillä olevan kylpylähotellin piti avautua alun perin viime vuonna, mutta koronaviruspandemia sotki suunnitelmat. Keväällä HS kertoi, että hotellille oli tarkoitus hakea rakennuslupaa viimeistään kesän korvilla, mutta tämäkään ei toteutunut.

Lue lisää: Helsinkiin on tulossa niin paljon uusia hotelleja, että se saa tutkijan varpailleen – ”Voi lisätä vihamielisyyttä”

Kylpylähotellin pääsuunnittelija Puustinen kertoo nyt, että rakennuslupaa aiotaan hakea jouluun mennessä.

Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto-Arkkitehdeista esittelevät Taivallahteen suunnitellun kylpylähotellin pienoismallia.

Puustisen mukaan kulunut kesä ja syksy ovat menneet rakennusluvan valmistelussa. Rakennustyöt on tavoitteena saada käyntiin vuoden 2023 syksyllä. Jos suunnitelma toteutuu, rakennus voisi valmistua aikaisintaan loppuvuonna 2024.

Puurakenteisessa kylpylähotellissa on pyöreät kulmat, jotka ovat saaneet vaikutteita läheisten Taivallahden kasarmien funkkisarkkitehtuurista.

2000-luvun alussa Töölö-seura esitti, että Taivallahteen olisi rakennettu kaikille avoin saunamaailma. Ehdotus ei kuitenkaan saanut tuulta alleen.

Kylpylähotellista Töölö-seura ei ole vielä muodostanut virallista kantaa. Seuran puheen­johtaja Matti Niiranen kuitenkin arvelee, että hallitus on hankkeesta aika lailla yksimielinen.

”Emme vastusta kylpylähotellihanketta, kunhan reunaehdot toteutuvat”, Niiranen sanoo.

”Pidämme tärkeänä, että kylpylä- ja saunatoimintaa on asemakaavassa mainittu 35 prosenttia pinta-alasta ja että kaupunkilaisilla on pääsy saunoihin ja kylpylöihin maksua vastaan. Näemme sen töölöläisten uutena palveluna.”

Töölöläisten mielipiteitä hanke tosin jakaa.

”Kovasti vastustusta on etenkin niiden kaupunkilaisten keskuudessa, jotka asuvat Merikannontiellä siinä lähistöllä. Toinen ryhmä ovat ne, jotka ovat käyttäneet aluetta virkistäytymiseen ja koiran ulkoiluttamiseen”, Niiranen sanoo.

Taivallahden niemi ei silti hänen mukaansa varsinaisesti hivele silmiä tällä hetkellä. Aluetta on tähän asti käytetty muun muassa veneiden säilyttämiseen sekä lehti- ja hiekoitusroskan kaatopaikkana.

”Alue on nykyisin siivoton ja se koetaan turvattomaksi ulkoilla, etenkin iltaisin. Kylpylä­hotelli voisi lisätä alueen koettua turvallisuutta.”

Lue lisää: Helsingin paraatipaikalla on ollut vuosia laiton tunkio – ”Kuin sangolla yrittäisi tyhjentää merta”, harmittelee aluetta omin päin siivonnut Joonas Nuutinen

Suunnitelmissa kylpylähotelli ei ulotu aivan rantaan asti vaan se on ikään kuin oma saarekkeensa Taivallahdessa.

Tontin viereen ja ympärille on kaavailtu tunnetun arkkitehdin Sigurd Frosteruksen mukaan nimettyä puistoa, rantareittiä ja uimarantaa, jotka tulee Niirasen mielestä säilyttää kaikille avoimina virkistysalueina.

Frosterus tunnetaan parhaiten Helsingin keskustan Stockmannin tavaratalon suunnittelijana.

Arkkitehti Tommi Suvanto Helsingin kaupungilta vahvistaa, että hotellia ympäröivä puisto ja kävelyreitit säilyvät kaikille avoimina.

”Rantoja ei yksityistetä, vaan puistoalue kiertää rantoja pitkin kylpylähotellin tontin.”

Kylpylähotellia kaavaillaan aivan suositun Hietarannan naapuriin.

Kylpylähotellin toimintaa alkaa pyörittää saksalainen Soulmade-yhtiö, jolla on ennestään puinen hotelli Münchenin lähistöllä.

Yhtiön toimitusjohtaja Thomas Schlereth sanoo, että tavoitteena on tehdä kylpylä­hotellista kaupunkilaisille avoin olohuone, jossa voi viettää aikaa, vaikka ei käyttäisi hotellin palveluja.

Hotelliin tulee 191 huonetta, ravintola ja baari. Kylpylässä on rentoutumisalue, neljä erilaista saunaa ja kolme allasta, joista kaksi – avanto ja lämmin allas – ovat taivasalla.

”Haluamme yhdistää parhaat puolet eurooppalaisesta kylpyläkulttuurista ja suomalaisesta saunakulttuurista”, Schlereth sanoo.

Ravintoloita Soulmade kehittää yhdessä Noho Partners -ravintolayhtiön kanssa.

Pyrkimyksenä on luoda sisätiloihin mahdollisimman kotoisa tunnelma, joka ei tunnu hotellilta.

Kolmikerroksisen rakennuksen runko muodostuu osittain ristiin liimatusta massiivipuusta. Julkisivu on verhoiltu niin ikään puulla.

Kiinteistöön tulee viherkatto ja aurinkopaneeleita. Lämmitys ja viilennys tuotetaan pääosin maalämmöllä. Parkkipaikat sijoitetaan maan alle.

Huoneet kootaan tilaelementeistä, jotka on kalustettu valmiiksi tehtaalla. Tällä pyritään nopeuttamaan rakentamista ja liikennettä työmaalla, Schlereth kertoo.

Hän sanoo valinneensa Helsingin hotellilleen, koska pitää kaupungista ja sen ihmisistä.

”Tuli tunne, että tämä on oikea paikka. Suomalaiset ovat mukavia ja aitoja. Heidän kanssaan on helppo asioida.”

Kylpylähotelli on avoinna kaikille kaupunkilaisille. Havainnekuva on kylpylähotellin olohuonemaisesta aulasta.

Kylpylähotellin sisustuksessa on käytetty inspiraationa neljää elementtiä: vettä, maata, tulta ja ilmaa.

Lue lisää: Töölön paraatipaikalle rakennetaan arkkitehtuurin supertähden suunnittelema veistosmainen asuintalo – Tällainen on talo, jonka asunnoista taisteli 3 700 ostajatarjokasta

Mielikuvaa Taivallahdesta ollaan kiillottamassa myös modernin asuntotuotannon avulla. Rannan läheisyyteen valmistuu parin vuoden päästä Kiasmasta tutun arkkitehdin Steven Hollin suunnittelema kerrostalo.

Lisäksi naapuriin on valmistumassa asuntoja entiseen toimistotaloon, joka oli viimeksi Suomen ympäristökeskuksen käytössä.

Kohteissa on erilaisia ylellisiä asumisen palveluja, kuten elokuvateatteri, viinikellari, kylpylä sekä kunto- ja joogasalit.

Fakta

Kylpylähotelli Soulmade

  • Hotelliin tulee 191 huonetta sekä kaikille avoin ravintola, baari ja kylpylä.

  • Kiinteistön laajuus on 12 150 kerroneliötä.

  • Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto-Arkkitehdit-toimistosta.

  • Sisustuksesta vastaa sisustusarkkitehti Eva-Marie Eriksson suunnittelutoimisto Fyrasta.

  • Hotellin omistaa saksalainen Soulmade.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat