Lukaalien rakentaminen ajautui vaikeuksiin Espoossa: Talojen rungot seisovat hylättyinä

Espoolaiselle rannalle oli määrä rakentaa taloja, mutta nyt työmaa seisoo hylättynä. Rakennusyritys teki konkurssin ja haastoi asuntoja ostaneet oikeuteen.

Kuvakaappaus Foudian verkkosivuilla olleesta havainnekuvasta marraskuulta 2020, jolloin kohde oli ennakkomarkkinoinnissa.

1.12.2022 16:16

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on asettanut Foudia Housing -yhtiön konkurssiin. Yhtiö oli itse hakenut konkurssipäätöstä, mutta yksi velkojista oli tehnyt Foudiasta konkurssi­hakemuksen jo lokakuussa.

Oman ilmoituksensa mukaan yhtiö on rahaton.

Konkurssista kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue lisää: Vantaan Korsoon alettiin rakentaa laadukkaita pien­taloja, sitten omistajat katosivat ja puhelimet vaikenivat – ”Koko tämä kuvio on suuri puhallus”

Yksi talokauppoihin pettyneistä on lahtelainen rakennusalan yrittäjä Pasi Martin.

Martin osti Nokkalanpoukamasta yli kuudensadan­tuhannen euron talon, joka on yhä täysin kesken.

Foudian näkyvin rakennushanke on ollut espoolaisella arvoalueella merenrannalla Nokkalassa. Nokkalanpoukamaan on määrä valmistua 17 kaksi-kolmikerroksista asuntoa.

”Sinne jätettiin vain kohde olemaan, ja käveltiin pois”, Martin kuvailee rakentajan toimintaa.

Lue lisää: Missä ovat luvatut luksusasunnot? Työmaa miljoonatalossa Helsingin Kampissa hiljeni kokonaan

Lue lisää: Arvo­taloon haluttiin tehdä luksus­asuntoja Helsingin Kataja­nokalla – Sitten työ­maalla alkoi paljastua kiusallisia virheitä

Asunnonostajista monet olivat maksaneet kauppahinnasta ison osan ennen konkurssia.

Martin ihmettelee, mihin ostajien maksamat rahat ovat menneet. Työmaa kun on keskeneräinen ja rakentaja hakeutunut konkurssiin. Vielä kesällä ostajille vakuuteltiin, että hanke tulisi valmiiksi, Martin kertoo.

”Sanoisin, että siellä on ollut erittäin ammattitaidoton porukka kaikissa suhteissa”, Martin syyttää.

Työmaan tahdin ja kustannusten arviointia vaikeutti ensin koronaviruspandemia ja sitten sota Ukrainassa. Martin uskoo yhtiön aloittaneen projektin hyvin aikomuksin, mutta toivoo että peli olisi vihelletty poikki jo kuukausia aiemmin.

Kesällä Martin kuitenkin havahtui siihen, että valmista ei mitenkään tulisi siten kuin on luvattu. Nyt valmiina ovat yhä vain rungot.

Martin osti asunnon sijoitusmielessä, mutta monet muut hänen tietämänsä ostajat olivat hankkimassa kotia. Heidän puolestaan harmittaa vielä enemmän kuin omasta, Martin sanoo.

”Monen perheen joulu on varmasti piloilla.”

Nyt selvitettävänä on aikamoinen vyyhti, mutta Martin aikoo tehdä voitavansa, jotta talot saataisiin lopulta valmiiksi. Yksi mahdollisuus on, että ostajat etsivät rakentajan ja saattavat työmaan loppuun.

”Ei sitä voi jättää tuollaiseksi, muutenhan ihmiset ovat menettäneet kaiken.”

Konkurssiin menneessä Foudia Housingissa asia nähdään aivan toisin.

HS:n tavoittama yhtiön hallituksen jäsen Esa Kärkkäinen kertoo, että yhtiö on haastanut ostajat oikeuteen. Hän ei kuitenkaan itse ryhdy selittämään tarkemmin kiistaa vaan sanoo, että asiasta voi kysyä yhtiön käyttämältä juristilta.

Foudiassa toimitusjohtajana toiminut Mika Kallio kertoo, että kyseinen rakennusprojekti ei perustunut pankkilainaan vaan asunnonostajien maksuihin. Osakkaiden oli määrä maksaa tietyssä tahdissa maksuja, joiden varassa rakennustyöt oli tarkoitus rahoittaa. Kun maksut keskeytyivät, rahat loppuivat.

Koska sovittuja maksuja ei kuulunut, Foudia vei asian Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden ratkottavaksi ennen konkurssiaan.

Yhtiö vaati asunnonostajia maksamaa maksuerät, ja lisäksi se vaati vahingonkorvauksia. Summa on arviolta parisen miljoonaa euroa.

Foudian näkemuksen mukaan kaikki asunnonostajilta saadut rahat on käytetty rakentamiseen. Lisäksi rakentamiseen on yhtiön mukaan käytetty muitakin varoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat