Kokonainen talo halutaan purkaa Helsingin ydin­keskustassa

Kalevankadun kulmarakennuksen liiketilat ovat tyhjentyneet syksyn aikana.

Arkkitehti Kurt Simbergin suunnittelema toimistorakennus (oik.) valmistui vuonna 1963 tontille, josta oli purettu pois niin sanottu Huberin talo.

7.12.2022 10:45 | Päivitetty 7.12.2022 15:31

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda hakee purkulupaa merkkirakennukselle aivan Helsingin ydinkeskustassa.

Vuonna 1963 valmistunut liike- ja toimistotalo sijaitsee Kalevankadun ja Mannerheimintien kulmassa suoraan Kolmen sepän patsasta ja Stockmannia vastapäätä. Talon liiketilat ovat tyhjentyneet tämän vuoden aikana.

Talon kivijalassa ovat toimineet muun muassa ketjuyhtiöt Stadium ja Gina Tricot. Rakennuksesta johtaa sisäkäytävä Forumin kauppakeskukseen.

Purettavan talon tilalle rakennettava rakennus alustavassa piirroksessa.

Omistajan suunnitelman mukaan samalle paikalle nousisi likimain samankorkuinen rakennus, mutta siinä olisi yksi kerros vähemmän kuin nykyisessä toimisto- ja liikerakennuksessa.

Rakennuslupahakemuksen mukaan tontille nousisi talo, jossa on kahdeksan maanpäällistä ja kaksi maanalaista kerrosta.

Rakennuslupahakemuksen perustelujen mukaan kiinteistön talotekniset järjestelmät edellyttävät uusimista. Kerroskorkeus on vanhassa talossa hyvin matala ja rakennukset poikittaiset palkkirakenteet tekevät peruskorjauksen hakijan mukaan mahdottomaksi.

Omistajan tavoitteena on rakentaa uuden liike- ja toimistotalon energiankulutuksen ja käyttötehokkuuden peruskorjattua rakennusta paremmaksi.

Rakennuslupahakemus on kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsittelyssä torstaina. Omistaja Sponda viestittää kommentoivansa hanketta vasta lupakäsittelyn jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat