Päihtynyttä miestä ampunut poliisi vapautettiin syytteistä Helsingin hovioikeudessa

Hovioikeuden mukaan poliisi ei toiminut käytössä olleiden tietojen valossa huolimattomasti.

9.12.2022 13:36

Helsingin hovioikeus hylkäsi perjantaina Helsingin poliisin ylikonstaapelin saaman sakkorangaistuksen kohdehenkilön ampumisesta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2020 helsinkiläispoliisin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä vammantuottamuksesta. Hän oli ampunut aseistautunutta miestä kylkeen kiinniottotilanteessa Helsingissä kesäkuussa 2018.

Lue lisää: Helsingissä tehtävän yhteydessä miestä kylkeen ampunut poliisi tuomittiin sakkoihin, valtio korvaa uhrille 11 000 euroa kärsimyksestä

Ampumistilanne tapahtui helsinkiläisen huoltoaseman läheisyydessä. Asianomistaja oli hätäkeskustallenteen mukaan lähtenyt asunnosta ase mukanaan päihtyneenä ja itsetuhoisena.

Poliisi tavoitti miehen huoltoaseman läheisyydestä, mutta tämä ei suostunut luopumaan aseestaan.

Syytetty ylikonstaapeli oli tulkinnut miehen suunnanneen aseensa kohti lähimpänä olleita poliiseja tarkoituksenaan ampua heitä. Ylikonstaapeli vetosi sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa hätävarjeluun tilanteessa, joka oli vaatinut nopeita toimia.

Hovioikeus katsoi, ettei ylikonstaapelilla ollut ollut aikaa vaihtaa paikkaa tai mahdollisuutta varmistaa tilannetta poliisiradiosta. Hovioikeuden mukaan ylikonstaapelin arviointia vaikeutti myös se, että asianomistaja ei ollut pudottanut asetta vaan alkanut tehdä siitä vaaratonta poistamalla siitä lippaan.

Hovioikeuden mukaan poliisimies ei toiminut ratkaisuhetkellä käytössä olleiden tietojen valossa huolimattomasti. Hän on perustellusti voinut pitää ampumista hätävarjeluna

Käräjäoikeus määräsi ylikonstaapeli 20 päiväsakkoon, joista kertyi maksettavaa yhteensä 1 000 euroa. Hänen oli myös korvattava asianomistajan yli 9 000 euron oikeudenkäyntikulut. Lisäksi valtio määrättiin korvaamaan uhrille kärsimyksestä 11 000 euroa.

Perjantaina hovioikeus kumosi kaikki ylikonstaapelille ja valtiolle määrätyt korvaussummat. Sen sijaan uhri määrättiin maksamaan valtiolle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa yhteensä runsaat 2 600 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat