Asukkaita määrättiin muuttamaan kodeistaan päivän varoitus­ajalla rakennus­virheen takia Espoossa

Asukkaita määrättiin muuttamaan pois kodeistaan vain päivän varoitusajalla Espoossa. Syynä rakennusvirhe.

Asuntosäätiö tiedotti espoolaisasukkaita torstaina 8. joulukuuta rakennusvirheestä, jonka takia viiden asunnon asukkaiden tulee muuttaa tilapäismajoitukseen.

9.12.2022 15:57

Viiden Asuntosäätiön asumisoikeusasunnon asukkaiden käskettiin Espoossa muuttaa kotoaan tilapäisasuntoon päivän varoitusajalla.

Asuntosäätiö lähetti asukkaille torstaina 8. joulukuuta tiedotteen, jonka mukaan viidestä asunnosta puuttuvat rakennusvirheen takia kylpyhuoneen paloturvalliset kipsilevykerrokset.

Virheen takia säätiö arvioi, ettei asunnoissa ole turvallista asua. Asunnoista oli säätiön mukaan muutettava viimeistään perjantaina 9. joulukuuta.

Asuntojen kylpyhuoneremontit alkoivat kesällä ja päättyivät syksyllä, joten asukkaat ehtivät asua paloturvallisuudeltaan puutteellisissa asunnoissa ainakin muutaman kuukauden ajan.

Asuntosäätiön rakennuttamisjohtaja Turkka Keravuori kertoo, että päätös siirtää asukkaat tilapäismajoitukseen on varotoimi.

Akuuttia vaaraa asunnoissa ei ole, mutta rakennusvirheen takia osassa asunnoista huoneistojen väliset rakenteet täytä paloturvallisuudessa viranomaismääräyksiä.

”Rakenteissa olevat levyt eivät itsekseen syty tuleen, mutta paloturvallisuusriski on ilmeinen, jos joulun aikaan poltetaan paljon kynttilöitä ja sähkölaitteita käytetään enemmän”, Keravuori sanoo.

”Jos riski konkretisoituu, isot asiat ovat kyseessä. Emme vastuullisena toimijana halua ottaa sellaisia riskejä.”

Keravuoren mukaan Asuntosäätiö pohti myös muita vaihtoehtoja, jotta väliaikaisasumiseen ei tarvitsisi turvautua. Vaihtoehtona oli esimerkiksi vartiointi asunnoille, mutta Keravuoren mukaan siinäkin on riskejä.

”Asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi väistöasuminen oli luotettavin ratkaistu.”

Myös urakasta vastanneen Renevo oy:n toimialajohtaja Jari Lehtosen mielestä asukkaiden on syytä muuttaa pois korjaustöiden ajaksi.

Viiden asunnon kylpyhuoneremonttien rakennusvirheet ovat Lehtosen mukaan inhimillisiä.

”Kylpyhuoneen neljästä seinästä kolme kuuluu tehdä normaalilla tavalla ja yhdestä seinästä on jäänyt välistä yksi kipsilevy pois”, Lehtonen kertoo.

Turkka Keravuoren mukaan rakennusvirhe on ollut piilossa seinän sisällä, jolloin sitä ei ole voitu havaita silmämääräisesti.

Rakennusvirhe ilmeni, kun osassa kylpyhuoneista lattia- ja seinälaatoituksessa havaittiin halkeamia. Asuntosäätiö sai tiedon rakennusvirheestä viime viikolla, ja Keravuoren mukaan virheen vakavuus selvisi viime keskiviikkona.

Tämän jälkeen Asuntosäätiö oli Keravuoren mukaan asiasta yhteydessä paloviranomaisiin sekä rakennusvalvontaan. Tämän jälkeen Asuntosäätiö päätti, ettei viidessä asunnosta kahdestatoista ole turvallista asua.

Keravuori myöntää, että yhden päivän aikaikkuna muuttaa pois kotoaan on tiukka, ja hän pahoittelee tilannetta.

Renevo oy:n Lehtosen mukaan asuntojen korjaustyöt alkavat tulevana maanantaina. Hän arvioi, että viidestä asunnosta kolmen asukkaat saattavat päästä takaisin kotiinsa jo jouluun mennessä. Kahden asunnon asukkaat pääsevät kotiinsa todennäköisesti tammikuun puoleen väliin mennessä.

Korjauksen ajaksi asukkaille tarjotaan maksutonta ja kalustettua väliaikaisasuntoa muutaman kilometrin päästä Forenomin tilapäishuoneistoista.

Korvauksena asukkailta ei peritä väistöasumisen ajalta vastiketta. Jos asukkailla on muita korvausvaatimuksia, ne käsitellään Keravuoren mukaan yksilöllisesti.

Keravuoren mukaan asiakkaiden on myös mahdollista hakea ja viedä korjauksen aikana tavaroitaan asunnolle.

Lue lisää: ”Lunta sataa rappuun” – Uusia asuntoja piinaavat painajaismaiset rakennusvirheet

Lue lisää: ”Rakennus­mies virtsasi WC:n seinälle ennen laatoittamista” – Sisä­piiriläiset kertovat vakavista ongelmista Helsingin seudun rakennus­työmailla

Lue lisää: Kun espoolaisen kerrostalon seinästä alkoi putoilla lähes seitsemänmetrisiä teräspalkkeja, Timo Haukilahden mitta täyttyi – Nyt 33 taloyhtiötä taistelee rakennuttajaa vastaan muuttaakseen alan pelisäännöt

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat