Helsingin leikkipuistojen sulku nosti tunteet pintaan perheissä: ”heitteillejättö”

Helsingin päätös sulkea leikkipuistojen iltapäivätoimintaa edelleen keväällä on saanut vanhemmat suivaantumaan.

Leikkipuisto Intia Helsingin Kumpulassa.

10.12.2022 12:01 | Päivitetty 10.12.2022 12:31

Helsingin kaupungin päätöstä sulkea lähes neljäkymmentä leikkipuistoa koko kevääksi on arvosteltu kovin sanoin sosiaalisessa mediassa.

Päätöstä ei ymmärrä myöskään ekaluokkalaisen lapsen yksinhuoltaja Niina Mäkeläinen. Hän pitää kaupungin leikkipuistojen sulkemista shokeeraavana.

Kumpulassa asuva Mäkeläinen sanoo, ettei hänellä ole mitään paikkaa, jossa lapsi voisi viettää iltapäivät sen jälkeen, kun leikkipuisto Intia sulkeutuu.

Vaihtoehtoja ei alueella ole. Hänen mukaansa esimerkiksi koululla toimiva yksityinen iltapäiväkerho on jo valmiiksi täynnä.

”Eiväthän kaikki lapset sinne mahdu, ja aikataulu on tosi tiukka. Tämä on heitteillejättö.”

Äitiä huolettaa, kuinka Käpylässä koulua käyvä ekaluokkalainen selviää kotimatkat. Matkalla leikkipuistoon täytyy ylittää vilkkaasti liikennöity Koskelantie, jossa on useita ajokaistoja eri suuntiin ja jonka keskellä kulkee pyörätie.

Tähän asti leikkipuiston työntekijät ovat hakeneet lapset koulusta, Mäkeläinen sanoo.

Hänen mukaansa perheessä on nyt alettu harjoitella yksin kotona olemista siten, että lapsi tulee kotiin noin puoli tuntia ennen äitiään.

”Lasta jännittää olla pimeällä täällä yksin. Jos ei saada mitään paikkaa, hänen pitäisi olla kotona noin viisi tuntia yksin kännykän kanssa. Tämä sotkee meidän koko arjen.”

Mäkeläinen ymmärtää, että päiväkoteihin tarvitaan lisää henkilökuntaa, mutta hänestä ongelmaa ei voida ratkaista toisten lasten kustannuksella.

Hän pelkää, että yhteiskunnan maksettavaksi tulevat myöhemmin ongelmat, joita lasten iltapäivätoiminnan supistamiset aiheuttavat, kun tuhannet lapset jätetään ajelehtimaan yksin.

”Esimerkiksi kiusaamistapauksia on saatu vähenemään iltapäiväkerhossa. Niihin puututaan siellä aktiivisesti”, Mäkeläinen sanoo.

Kun hän kertoi leikkipuiston sulkeutumisesta lapselleen, tämä alkoi itkeä.

”Lapset rakastavat olla siellä. Heillä on kiva ryhmä, ja lapset ovat kiintyneet ohjaajiin.”

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoo ymmärtävänsä kaupunkilaisten tunteita kiperässä tilanteessa. Hän painottaa, että päätöstä ei olisi tehty, ellei se olisi aivan välttämätöntä.

Taustalla on pula varhaiskasvatuksen henkilökunnasta. Sitä paikataan nyt siirtämällä työntekijöitä leikkipuistoista päiväkoteihin.

Kaupungilla on tarjolla kahdenlaista iltapäivätoimintaa koululaisille: avointa ja lakisääteistä. Nyt leikkauksia tehdään avoimeen iltapäivätoimintaan.

Järvenkallas kehottaa avoimessa iltapäivätoiminnassa olevien lasten huoltajia hakemaan lakisääteistä iltapäivätoiminnan paikkaa läheltä kotia.

Mutta riittääkö kaikille paikkoja iltapäivätoiminnassa?

Kaupunki tekee koko ajan töitä sen eteen, että toimijoita saataisiin lisää, Järvenkallas vastaa.

Hänen mukaansa kaupunki ei aseta lapsia eriarvoiseen asemaan, koska kaikki perheet eivät ole hakeneet lakisääteistä iltapäivätoiminnan paikkaa.

Paikka on Järvenkallaksen mukaan annettu kaikille niille, jotka ovat sitä hakeneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat