Mies palkkasi kotiinsa siivoojan ja pyysi tätä työskentelemään alasti

Työnantaja sai sakkoja seksuaalisesta ahdistelusta ja työsyrjinnästä sen jälkeen, kun oli palkannut naisen kotitaloustöihin ja vaatinut sitten naista riisumaan vaatteet.

Helsingin käräjäoikeus Ruoholahdessa.

9.12.2022 13:43

Yksityinen työnantaja palkkasi naisen kotitaloustyöhön Helsingissä ja alkoi sitten vaatia siivoamaan alasti.

Työsuhde käynnistyi, kun mies vei työpaikkailmoituksen vastaanottokeskuksen seinälle ja haki kotiinsa työntekijäksi 30–45-vuotiasta naista.

Tilanne kärjistyi niin, että työntekijä lopetti työsuhteen noin kuukausi sen alkamisen jälkeen. Asia eteni Helsingin käräjäoikeuteen, joka tuomitsi perjantaina työnantajan 80 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Tuomio ilmenee Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun tiedotteesta.

”Kyse ei ollut siivousfirmasta vaan työnantaja palkkasi työntekijän luokseen töihin”, sanoo työsuojelun lakimies Laura Kantola avista.

Työsopimus siivoamisesta ja muusta kotitaloustyöstä tehtiin syksyllä 2020. Sitten työnantaja esimerkiksi pyysi työntekijäänsä riisumaan muut vaatteet ja pukemaan päälleen talvitakin.

Työntekijä kieltäytyi.

Työnantaja pyysi toistuvasti työntekijää siivoamaan alasti. Hän oli sanonut työntekijälle, että jos hän käskee riisumaan kaikki vaatteet, häntä pitää totella.

Seksuaalinen häirintä oli myös fyysistä. Työnantaja oli esimerkiksi puristanut työntekijää rinnasta.

Muutakin epäasiallista kohtelua oli. Työnantaja kommentoi useita kertoja työntekijän ulkonäköä ja vartaloa sekä sanoi työntekijälle, että tämä eli yhteiskunnan rahoilla.

Työnantaja oli yrittänyt syöttää työntekijälle vanhentuneita keksejä.

Lopulta työntekijä lopetti työsuhteen sen jälkeen, kun työnantaja oli esittänyt, että työntekijän pitäisi totella kaikkia vaatimuksia tai irtisanoutua.

Käräjäoikeus piti Etelä-Suomen avin mukaan tekoja työturvallisuuslain tarkoittamana häirintänä. Työnantajan tekojen katsottiin täyttävän työturvallisuusrikoksen, työsyrjinnän ja seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöt.

Työnantaja oli oikeuden mukaan syyllistynyt työsyrjintään. Tämä nimittäin haki työhön vain naisia. Työnantajan näkemys oli, että hän ilmoitti paikan vain naisten haettavaksi, koska hänen kokemuksensa mukaan miehet pysyivät työssä vain päivän tai kaksi.

Peruste vain naisen työllistämiseen oli työnantajan mukaan myös se, että työtehtäviin kuului paitojen silittämistä tai napin ompelemista.

Työnantajan toiminnan moitittavuutta lisäsi käräjäoikeuden mukaan se, että työntekijä oli tätä huomattavasti heikommassa asemassa. Rangaistusta lievensi se, että asianosaiset olivat sopineet asiansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat