Veneiden talvi­säilytys­paikat vähenevät merkittävästi – ratkaisuksi ehdotetaan Malmin lentokenttää

Nykyisistä talvisäilytyspaikoista arviolta 1 900 poistuu vuoteen 2025 mennessä. Vaihtoehtoja korvaaviksi paikoiksi on erittäin rajallisesti.

Merisatamassa Eirassa sijaitsee 27 kaupungin hallinnoimaa talvisäilytyspaikkaa.

11.12.2022 19:31

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on selvittänyt vuosina 2021–2022 sijoituspaikkoja uusille veneiden talvisäilytys­paikoille, mutta veneilijöiden kannalta tilanne ei näytä hyvältä.

Kaupungin laatiman selvityksen mukaan noin 1 900 nykyisistä kaupungin ylläpitämistä talvisäilytys­paikoista poistuu vuoteen 2025 mennessä. Kaupungilla on yhteensä noin 2 200 venepaikkaa pääkaupunkiseudulla.

Kaupungin lisäksi yksityiset toimijat tarjoavat veneiden talvisäilytystä.

Venepaikat ovat vähenemässä ranta-alueiden rakentamisen myötä. Korvaavia vaihtoehtoja on saatavilla kaupungin mukaan vain rajallisesti.

Yhtenä väliaikaisena ratkaisuna on esitetty Malmin lentokenttää, jonne mahtuisi noin 350 trailerilla kuljetettavaa venettä.

Kaupungin mukaan ei ole nähtävissä, että uusia talvisäilytysalueita olisi mahdollista toteuttaa, kun otetaan huomioon kaupungin kasvun vaatimat rakennustarpeet sekä virkistys- ja suojelutarpeet.

Veneily on keskeinen elementti Helsingin merellisyydessä, kaupunki­ympäristön toimialan lausunnossa todetaan. Toimialalla ei kuitenkaan pidetä mahdollisena löytää laajasti uusia alueita veneiden talvisäilytykseen.

Nykyisen hinnoittelumallin, jossa kaupunki tarjoaa erittäin edullista talvisäilytystä, nähdään estävän uusien yrittäjien pääsyä markkinoille. Kaupungin hallinnoima talvisäilytyspaikka maksaa veneen koosta riippuen muutamia satoja euroja.

Sen lisäksi kiristyvässä taloustilanteessa tulee lausunnon mukaan tarkastella kriittisesti kaupungin tuottamia palveluja.

Monet kaupungit ovat ulkoistaneet koko veneiden talvisäilytyksen venekerhoille tai muille yksityisille toimijoille, lausunnossa todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat