Helsingin alueiden ”kestosuosikin” hinnat pysyvät korkeina – Katso oman alueesi tilanne

Asunnoista pyydetään nyt aiempaa alempia hintoja Helsingissä. Tästä erottuu poikkeuksena kaksi asuinaluetta.

Kalasataman pohjoispuolella Verkkosaaressa yksiöiden hintapyynnöt ovat nousseet.

20.12.2022 9:44

Asuntojen hintojen lasku näkyy nyt erityisesti pienissä asunnoissa. Yksiöiden hintapyynnöt ovat laskussa lähes kaikkialla Helsingissä.

Malmilla ja Lauttasaaren Vattuniemessä yksiöiden hintapyynnöt ovat suorastaan romahtaneet. Näillä asuinalueilla hintapyynnöt ovat tulleet alas syys-marraskuussa peräti 15–20 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Vain Helsingissä Verkkosaaressa ja Punavuoressa yksiöiden hintapyynnöt ovat nousseet.

Tiedot ilmenevät asuntojen myynti-ilmoituksia julkaisevan Oikotien datasta, jonka HS sai käyttöönsä.

HS analysoi tietoja postinumeroalueittain. Mukaan valittiin vain postinumeroalueet, joilla oli tarkastelujaksojen aikana myynnissä vähintään kymmenen yksiötä. Uudiskohteita ei otettu mukaan.

Samalla Helsingissä myynnissä olevien asuntojen markkinointiajat ovat pidentyneet merkittävästi. Vuosi sitten marraskuussa yksiöitä markkinoitiin keskimäärin 24 vuorokautta, kun tänä vuonna aika nousi 67:ään.

Yksiöiden markkinointiajat ovat lyhentyneet ainoastaan Itä-Pasilassa ja Pohjois-Meilahdessa.

Suunta siis jatkuu samana kuin jo aiemmin syksyllä.

Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus selitti ilmiötä HS:ssä marraskuussa sillä, että yksiöt ovat olleet etenkin sijoittajien suosiossa ja nyt he ovat alkaneet myydä pieniä sijoitusasuntojaan.

Kun tarjontaa on runsaasti, kauppa ei käy entiseen malliin. Tämä lisää painetta asuntojen hintojen laskuun.

Talouden epävarmat näkymät, energiakriisi, kiihtyvä inflaatio ja nousevat korot ovat saaneet sijoittajat pohtimaan asuntosalkkunsa kokoa. Samaan aikaan kuluttajat miettivät, uskaltaako asuntoa tällaisessa tilanteessa vaihtaa.

Eniten tilanne aiheuttaa tuskanhikeä sijoittajille, joilla vuokratulot eivät nouse samaan tahtiin kuin kulut kasvavat. Joillakin Helsingin alueilla on viime kuukausina nähty jopa vuokrien laskua.

Nopeaa muutosta parempaan ei ole luvassa, pikemminkin päinvastoin.

Suomen suurin finanssiryhmä OP ennakoi hiljattain asuntojen hintoihin huomattavaa laskua. Sen mukaan pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen voidaan nähdä laskevan ensi vuonna jopa seitsemän prosenttia.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius kuvailee tämänhetkistä tunnelmia pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla odottaviksi.

”Asuntokauppa on rauhoittunut todella paljon.”

Verkkosaaren menestyksen Salenius arvelee johtuvan siitä, että alueella on paljon uusia asuntoja, monipuoliset palvelut ja toimivat liikenneyhteydet metron varrella.

”Punavuori taas on yksi kestosuosikeista, joka korona-aikaan kärsi siitä, kun ihmiset kaipasivat enemmän vihreyttä ja tilaa ulkoilla. Se on päässyt takaisin omaan asemaansa.”

Yksiöiden hintapyyntöjen roima lasku suositussa Lauttasaaressa kuvastaa Saleniuksen mielestä hyvin koko markkinassa tapahtuvaa hintatason normalisoitumista koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Lauttasaaressa, kuten muualla pääkaupunkiseudulla, asuntojen hinnat nousivat koronavuosina huomattavasti ja asuntokauppa oli ennätyksellisen vilkasta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat