Helsinki muutti kuusi­kerroksisen toimisto­talon päivä­kodiksi Punavuoressa

Päiväkotitoimintaan sopivista tiloista on ollut puutetta ydinkeskustan alueella. Lasten määrä keskustassa kasvaa, mutta päiväkodiksi sopivia tiloja ja tontteja on vähän.

Lapsia päiväkotikokonaisuuden sisäpihalla Isolla Roobertinkadulla Punavuoressa.

20.12.2022 19:05 | Päivitetty 20.12.2022 21:48

1980-luvulla rakennettu toimistotalo muuttui päiväkotikäyttöön Punavuoressa.

Osoitteessa Iso Roobertinkatu 23 toimii nyt suomenkielinen päiväkoti Roba ja ruotsinkielinen Daghemmet Roban. Kokonaisuus on Helsingin suurin entisessä toimistorakennuksessa toimiva päiväkoti.

Viiteen kerrokseen mahtuu leikkimään yhteensä 240 lasta, minkä lisäksi henkilökunnalla on käytössään rakennuksen ylin kuudes kerros. Päiväkodeilla on myös yksin käytössään kävelykadun varrella sijaitsevan kiinteistön sisäpiha.

Yksi Daghemmet Robanin ”ateljeehuoneista”, joka on tarkoitettu askarteluun ja taiteen tekemiseen.

Päiväkodit hyödyntävät ulkoilualueena myös lähellä sijaitsevia Sinebrychoffin ja Johanneksenpuistoa, kertovat päiväkotien johtajat Kaisa Viitanen ja Lise-Lotte Ekberg-Tallqvist kaupungin tiedotteessa.

Ison Roobertinkadun päiväkodit on suunniteltu erityisesti keskustassa asuville ja keskustan vilinään tottuneille lapsille, kertovat Viitanen ja Ekberg-Tallqvist.

”Perheet, joiden lapset tulevat tähän päiväkotiin, ovat tottuneet kaupunkielämään. Keskusta sijaintina nähdään positiivisena, useimmat vanhemmat ovat joko töissä lähistöllä tai asuvat lähellä keskustassa tai sen läheisyydessä”, tiedotteessa sanotaan.

Päiväkotitoimintaan sopivista tiloista on ollut puutetta ydinkeskustan alueella. Lasten määrä keskustassa kasvaa, mutta päiväkodiksi sopivia tiloja ja tontteja on vähän.

Päiväkokonaisuuden sisäpiha.

Ison Roobertinkadun rakennuksen omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Sponda, jolta Helsingin kaupunki vuokraa tilat. Tilojen suunnittelusta uuteen tarkoitukseen vastasi arkkitehti Ilkka-Antti Hyvärinen Trium Arkkitehdit oy:stä.

Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota henkilöturvallisuuteen, sisäilman laatuun, valaistukseen, paloturvallisuuteen, äänenvaimennukseen ja esteettömyyteen. Päiväkoteja koskevat toimistorakennuksia tarkemmat viranomais­määräykset ja suunnitteluohjeet.

Kiinteistössä on myös muita tiloja, mutta pääsy päiväkotien tiloihin on rajattu.

Päiväkoti Robassa lapsia on tällä hetkellä 130 ja Daghemmet Robanissa 63.

Päiväkotitoiminta alkoi Isolla Roobertinkadulla elokuussa, ja se korvasi Daghemmet Albertin, Päiväkoti Meripirtin Hiekkarannantie 6:ssa ja Pietarinkatu 14:n toimipisteet sekä osan Päiväkoti Kaisaniemen paviljonkitiloista.

Päiväkotien tilat on suunniteltu niin, että ne ovat helposti muunneltavissa muun muassa liikuteltavien seinien ja huonekalujen avulla.

Tällä hetkellä Helsingissä on käynnissä muitakin toimistorakennusten uusiokäyttöön tähtääviä hankkeita.

Kurt Simbergin suunnittelema ja 1960-luvulla rakennettu Ylen vanha toimipiste Kesäkatu Töölössä muuntui luksusasunnoiksi.

Kolmen Sepän patsasta vastapäätä Mannerheimintie 14:ssä sijaitseva toimistotalo taas aiotaan purkaa ja korvata uudella rakennuksella.

Lue lisää: Toimistojärkäle muuttui lukaaleiksi Töölössä: Asukkailla oma koirien pesupaikka

Päiväkodin roolipelihuone.

Oikaisu kello 20:40: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Iso Roobertinkadun päiväkotikokonaisuus ei ole Helsingin suurin päiväkotikokonaisuus, vaan suurin entisessä toimistorakennuksessa toimiva päiväkoti.

Oikaisu kello 21:48: Töölön Kesäkatu ei ole Spondan omistama, kuten jutussa aiemmin luki.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat