Helsinki siirsi lumen auraamisen Töölössä vastuulleen ja laskuttaa siitä asukkaita: Nyt työn tekee oikeasti talonmies

Helsingin kaupunki päätti vuonna 2016 ottaa vastuulleen ennen tontinomistajille kuuluneen jalkakäytävien talvikunnossapidon.

Taloyhtiöt ovat Topeliuksenkadulla hiekoittaneet itse jalkakäytäviä, kun kaupunki ei ole hoitanut osuuttaan. KUVA: LUKIJAN KUVA

23.12.2022 14:39

Jalkakäytävän talvikunnossapito, eli auraus, hiekoitus ja lumen poiskuljettaminen, ovat perinteisesti kuuluneet kunnossapitolain perusteella tontinomistajille.

Helsingin kaupunki päätyi kuitenkin vuonna 2016 siirtämään nämä velvollisuudet itselleen Taka-Töölön, Meilahden, Laakson ja Ruskeasuon alueella.

Päätöksen perusteluna oli muun muassa yhdenmukaisen laatutason saavuttaminen. Kaupungin mukaan osassa paikoista työstä selviydyttiin selvästi muita heikommin.

Topeliuksenkatu 21:ssä sijaitseva taloyhtiö on yksi niistä monista taloyhtiöistä, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tarttua kaupungin tarjoamaan sopimukseen.

Ongelma vain on, että sen jälkeen jalkakäytävää talon edessä on asukkaiden mukaan aurattu verrattain harvoin.

”Tämähän olisi muuten hyvä järjestelmä, mutta kaupunki ei hoida hommaansa”, toteaa Topeliuksenkatu 21:n isännöitsijä Ilkka Kangastalo.

Tämän taloyhtiön edustalla kaupungin aura-autoa ei ole nähty putsaamassa tai hiekoittamassa jalkakäytävää joulukuun lumisateiden aikana lainkaan. Tilanne huolestuttaa Kangastaloa.

”Ensin tuli runsaasti lunta, sen jälkeen lumi paakkuuntui noin kolmen sentin kivikovaksi kerrokseksi. Sitten tuli vettä, ja jalkakäytävästä tuli todella liukas”, Kangastalo kuvailee jalankulkijoiden olosuhteita.

Aiemmin jalkakäytävän puhdistamisen hoiti talonmies.

Kun tilanne kadulla alkoi näyttää tarpeeksi pahalta, Kangastalo pyysi talonmiestä poistamaan jään osasta jalkakäytävää. Myös naapuritonteilla on päädytty puhdistamaan niitä itse. Tämän maksavat taloyhtiöt.

Samaan aikaan kaupunki veloittaa taloyhtiöiltä talvikunnossapidossa korvauksen. Topeliuksenkatu 21:n kohdalla vuosittainen maksu on noin 600 euroa.

Kangastalo on turhautunut tilanteeseen, jossa sopimuksesta ei pääse eroon, mutta kaupunki ei hoida velvoitteitaan.

Kangastalo ei ole ollut yhteydessä kaupunkiin, koska uskoo, että näillä lumisateilla kaupungilla on haasteita selviytyä talvikunnossapidosta muutenkin. Hän toivoo, että vanha järjestelmä palautettaisiin.

”Kyse ei ole vain siitä, että sukat kastuu lumihangessa. Jalkakäytävä on jalankulkijoille vaarallinen, koska kaupunki ei hoida velvoitettaan. Kenellä on silloin vastuu, jos jotain sattuu?”, Kangastalo kysyy.

Tänä vuonna kaupungin talvikunnossapidolle on tuonut lisähaastetta Hernesaaren lumen vastaanottopaikan yöaikaisen käytön rajoitukset.

Jos joku liukastuu kaupungin kunnossapitoalueella sijaitsevalla jalkakäytävällä, vastuu on kaupungin, kertoo tekninen johtaja Kari Pudas Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Topeliuksenkadulla kunnossapitotöitä haittaavat toisinaan katolta tippuvan lumen takia kaduille asetetut sulkupuomit sekä jalkakäytävillä seisotettavat koneet.

Sen Pudas myöntää, että halutessaan taloyhtiöt pystyvät hoitamaan oman kunnossapitoalueensa puhtaanapidon ja liukkaudentorjunnan paremmin kuin kaupunki.

”Kaupunkitasoiset tavoitteet mitoitetaan tarkoituksenmukaisesti niissä puitteissa, mitä budjetti mahdollistaa”, Pudas toteaa.

Pudaksen mukaan kaupungin tavoitteet ovat korkeammalla kuin mitä kunnossapitolaki edellyttää, mutta toisaalta kaupunkilaisten odotukset sitäkin korkeammalla.

Töölöläiset eivät tule pääsemään eroon sopimuksestaan. Pudas ennakoi, että kaupungin kunnossapitovastuulle siirtyy tulevaisuudessa uusia alueita.

Esimerkiksi Hämeentiestä tulee kaupunkiympäristön toimialalle runsaasti palautetta. Taloyhtiöt kasaavat kuljetusvastuullaan olevaa lunta jalkakäytäville ja pyöräteille.

Pudaksen mukaan niin tehdään usein siinä toivossa, että kaupunki lopulta kuljettaa lumet pois.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat