Kallis sähkö vie lentokentän Ilmailumuseota vaikeuksiin: Lasku kasvoi yli kymppitonnilla

Kallis sähkö ajaa Ilmailumuseon lyhentämään aukioloaikoja henkilöstökulujen säästämiseksi.

Suomen Ilmailumuseon näyttelyhalli kakkosessa on esillä vanhoja lentokoneita.

22.12.2022 13:36

Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumassa toimiva Suomen Ilmailumuseo kokeilee lyhennettyjä aukioloaikoja tammi–helmikuussa rajusti kallistuneen sähkön vuoksi, kertoo museonjohtaja Pia Illikainen.

Museo on joutunut kiperään tilanteeseen kohonneiden sähkölaskujen vuoksi. ”Lokakuun alusta lähtien sähkölaskumme ovat miltei nelinkertaistuneet edelliseen vuoteen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.”

Euroissa se tarkoittaa sitä, että kuukausittainen sähkölasku on kasvanut runsaalla 10 000 eurolla. Museolla on pörssisähkösopimus.

”Pakkasia odotellaan vähän kauhulla.”

Museo tähtää säästöihin sulkemalla museon tammi–helmikuussa arkipäivinä jo kello 17 aiemman kello 20:n sijaan. Vain keskiviikkoisin museo jatkaa aukioloa kello 20:een asti.

Aiempi sulkeminen ei juuri auta sähkön säästössä, mutta henkilöstökulut vähenevät.

Illikainen sanoo olevansa huolestunut hallituksen sähkötukilinjauksista. Hänen mukaansa näyttää siltä, ettei Suomen Ilmailumuseon kaltaiselle yleishyödylliselle kulttuurialan toimijalle ole kunnollista tukea luvassa.

Illikainen toivoo, että valtio auttaisi myös Suomen Ilmailumuseon kaltaisia toimijoita selviämään kallistuneista sähkölaskuista.

Ilmailumuseossa on sähkölämmitteisiä tiloja ja lisäksi ilmanvaihto vie paljon sähköä.

”Jos tämä hintataso jatkuisi koko vuoden, menisi sähköön yhtä paljon rahaa kuin mitä kaikkiin toimitilakustannuksiin normaalivuotena”, Illikainen havainnollistaa.

Hän uskoo, ettei pääsylippujen hintaa korottamalla saisi katettua kallistuneen sähkön kustannuksia. ”Pitäisi melkein tuplata voitot.”

Hintavammat pääsymaksut saattaisivat myös vähentää kävijöitä.

Illikaisen mukaan museon rahat kuitenkin riittävät toistaiseksi, eikä täysi sulkeminen uhkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat